Sėjos laiko ir sėklos normos įtaka žieminio kviečio (Triticum aestivum L.) produktyvumui
Eksperimentas buvo atliktas 2019 - 2020 metais Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio Akademijos Bandymų stotyje. Tyrimo objektas: Skirtingu laiku bei skirtinga sėklos norma pasėtas veislės 'Skagen' žieminio kviečio (Triticum aestivum L.) pasėlis. Tyrimų tikslas: Nustatyti sėjos laiko ir sėklos normos įtaką žieminio kviečio produktyvumui. Tyrimų uždaviniai:
- Palyginti skirtingu laiku bei skirtinga sėklos norma pasėtų žieminių kviečių pasėlio tankumą.
- Palyginti skirtingu laiku bei skirtinga sėklos norma pasėtų žieminių kviečių varpos biometrinius rodiklius.
- Įvertinti sėjos laiko ir sėklos normos įtaką žieminių kviečių grūdų kokybiniams rodikliams (baltymų, šlapiojo glitimo, krakmolo kiekiui; sedimentacijos vertėms; hektolitro masei; grūdų drėgniui).
- Nustatyti sėjos laiko ir sėklos normos įtaką žieminių kviečių grūdų derlingumui. Eksperimente buvo tirta: Derliaus struktūros elementai, derlingumas bei grūdų kokybė. Rezultatai: Gausiausiai krūmijosi ir daugiausiai produktyvių stiebų išaugino ankstyvos sėjos (rugsėjo 4 d. ir 11d.), 4 ir 5 mln. ha-1 sėklų norma pasėti žieminiai kviečiai. Vėlinant sėjos laiką – pasėlio tankumas mažėjo. Iki pieninės brandos tarpsnio (BBCH 72–78), vertinant visus sėjos terminus, daugiausiai stiebų redukavo 5 mln. ha-1 sėklos normos pasėlyje – nuo 31,4 % (vėlyva sėja) iki 47,5 % (ankstyva sėja). Mažiausiai redukavusių stiebų (17,5 %) nustatyta pasėjus 2 mln. ha-1 sėklų rugsėjo 19 d. Produktyviausias varpas subrandino retesniame pasėlyje (2 ir 3 mln. ha-1 sėklų norma) augę kviečiai. Sėjos laikas varpos ilgiui ir grūdų skaičiui varpoje esminės įtakos neturėjo. Žieminiai kviečiai pasėti rugsėjo 11 d., 3 mln. ha-1 sėklos norma, subrandino geriausios kokybės grūdus, kuriuose nustatyta: baltymų – 13,8 %, šlapiojo glitimo – 27,4 %, sedimentacijos rodiklis – 54,2 ml. Prastesnės kokybės grūdai subrendo visais terminais pasėtame tankiausiame (5,0 mln. ha-1 sėklų norma) pasėlyje. Didžiausias derlingumas nustatytas ankstyvos sėjos (rugsėjo 4 d. ir 11 d.) pasėtuose žieminių kviečių pasėliuose, kurie suformuoti panaudojus 5 mln. ha-1 (11,1 t ha-1), 4 mln. ha-1 (10,8 – 11,1 t ha-1) ir 3 mln. ha-1 sėklų normą (10,7 – 10,8 t ha-1).
The experiment was carried out in 2019 - 2020 at the Test Station of Vytautas Magnus University Academy of Agriculture. Subject of the analysis: Crop of variety 'Skagen' winter wheat (Triticum aestivum L.) sown at different times and at different rates of seed. Purpose of the research: To determine the influence of sowing time and seed norm on the productivity of winter wheat. Research tasks include:
- A relatively different time and different seed rate would sown the density of the winter wheat crop.
- Relatively different time and different seed rate would sown biometric indicators of winter wheat penis.
- Assess the influence of sowing time and seed intake on the quality indicators of winter wheat grains (protein, wet gluten, starch content; sedimentation values; hectolitre mass; grain moisture).
- Determine the influence of sowing time and seed intake on the yield of winter wheat grains. Results: The most numerous bushes and the most productive stems were grown by early sowing (4 and 11 September), 4 and 5 million. ha-1 seed rate for sowing winter wheat. With the delay in sowing time, the density of the crop decreased. Up to the dairy maturity stage (BBCH 72-78), for all sowing terms, the largest number of stems reduced by 5 million tonnes. ha-1 seed rates in the seed range from 31,4 % (late sowing) to 47,5 % (early sowing). Least reduced stems (17.5%) set at EUR 2 million. ha-1 seeds on September 19th. The most productive bell matured in a rarer crop (the rate of 2 and 3 million ha-1 seeds) growing wheat. Sowing time for winter wheat ear length and number of grains in the ear did not have a major impact. Winter wheat sown on 11 September, 3 million. ha-1 seed rate, matured grains of best quality, which contain: protein 13,8 %, wet gluten 27,4 %, sedimentation index 54,2 ml. Grains of inferior quality have matured in all terms in the sown, densest (5.0 million ha-1 seed rate) crop. The maximum yields have been established for winter wheat crops sown by early sowing (4 and 11 September) and formed after the use of 5 million tonnes of winter wheat.