Tradicinė japonų virtuvė ir jos kaita XX-XXI a. Japonijoje
Dabrilaitė, Miglė Liucija |
Šiame darbe aprašoma japoniška virtuvė ir tradiciniai japoniški patiekalai. Aptariama japonų virtuvės istorija, pagal naujausius statistinius duomenis apžvelgiama japonų maisto kultūros padėtis šiandieninėje Japonijoje, bei mokslininkų požiūris į tradicinės Vašioku virtuvės įtraukimą į UNESCO reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Darbe taip pat aprašomi svarbiausi Vašioku virtuvės bruožai, šventiniai, ritualiniai, religiniai patiekalai. Atskleidžiamos patiekalų sąsajos su Japonijos istorija, kultūra ir simbolika.
Ths reserch is about Japanese cuisine and traditional Japanese dishes. It discribes the history of Japanese cuisine and overviews newest survey data about the current situation of Japanese food culture in Japan. Views of scietists with regards to traditional Japanese Washoku cuisine being added to UNESCO Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity is include in this reserch. The most important characteristics of Washoku is mentioned in this work. Historical, cultural and symbolic aspects of Japanese dishes are presented in the chapters about holidays, ritual and religious dishes.