Ankstyvųjų ir remontantinių braškių auginimas kontroliuojamose sąlygose: kiekybinis ir kokybinis derliaus vertinimas
Skaizgirys, Jonas |
Magistrantūros studijų baigiamajame darbe pateikiami duomenys apie braškių auginimą kontroliuojamose sąlygose, kontroliuojamų sąlygų įtaką ‚Sonsation‘ ir ‚Harmony‘, veislėms kiekybės ir kokybės atžvilgiu. Tyrimo objektas – ‚Sonsation‘ ir ‚Harmony‘ veislių kokybiniai ir kiekybiniai rodikliai kontroliuojamoje aplinkoje. Tyrimo metodai. Tyrimams naudoti frigo A++ ir TRAY daigai auginti nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens, visą laikotarpį naudota profesionali laistymo sistema su trim skirtingomis tręšimo receptūromis. Tyrimo metu naudoti cheminės medžiagos užtikrinti augalų apsaugą nuo ligų, nuo kenkėjų naudota biologija. Matavimai kiekybės ir kokybės vykdyti po kiekvieno skynimo kiekvienos veislės ir daigų tipo atskirai, kokybės tyrimai daryti uogas atvėsinus jog nepakenkti realiems kokybiniams rodikliams. Kiekybiniai matavimai vykdyti tokia tvarka kiekvienos veislės ir daigų tipo kiekiai gauti per sezoną buvo dalinti iš užsodinto linijinių metrų kiekio ir padalinti iš daigų skaičiaus metre ir gautas vieno daigo užaugintas vidurkių kiekis kilogramais. Kokybiniai rodiklių matavimai vykdyti paimant iš kiekvieno skynimo kiekvienos skirtingos veislės ir daigų tipo po 300g uogų ir atliekami visi kokybiniai matavimai, juslinis vertinimas, tvirtumas, išsilaikymas, kvapas, skonis, forma, spalva, diametras, brix lygis ir išvedamas vidurkis. Visi tyrimai atlikti Tomo Skaizgirio ūkyje.The master's thesis presents data on the cultivation of strawberries under controlled conditions, the influence of controlled conditions on 'Sonsation' and 'Harmony' varieties in terms of quantity and quality. The object of the research - is qualitative and quantitative indicators of 'Sonsation' and 'Harmony' varieties in a controlled environment. Research methods. The research used to grow frigo A ++ and TRAY seedlings from early spring to late autumn, a professional watering system with three different fertilization recipes was used throughout the period. In the study, the use of chemicals to ensure plant protection against disease, pest biology used. Measurements of quantity and quality were performed after each harvest for each variety and type of seedlings separately, quality tests were performed after the berries were cooled so as not to impair the real quality indicators. Quantitative measurements were performed in this order. Qualitative measurements of the indicators were performed by taking 300g of berries from each harvest for each different variety and seedling type and all qualitative measurements, sensory evaluation, firmness, durability, smell, taste, shape, color, diameter, brix level and derived average were performed. All research was carried out on Tomas Skaizgiris' farm.