Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/108386
Type of publication: bachelor thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Augulevičius, Šarūnas
Supervisor: Ruibys, Romas
Title: Natūralaus mineralinio priedo įtaka pieninių karvių produktyvumui ir produkcijos kokybei
Other Title: Impact of natural mineral supplement on dairy cows productivity and production quality
Extent: 34 p.
Date: 22-Jun-2020
Keywords: Kaolinas;Kaolin;Pieno kokybė;Milk quality;Produktyvumas;Productivity;Karvės;Cows
Abstract: Tyrimo tikslas: Ištirti natūralaus mineralinio priedo įtaką pieninių karvių produktyvumui ir produkcijos kokybei. Tyrimo metodai. Tiriant Kaolino E559 įtaką melžiamoms karvėms tvartiniu laikotarpiu buvo sudarytos dvi karvių grupės kontrolinė ir bandomoji po 10 karvių kiekvienoje. Kontrolinės ir bandomosios grupės karvės tvartiniu ir ganykliniu laikotarpiu buvo šeriamos ir laikomos vienodai. Bandomosios grupės karvėms į koncentruotus pašarus buvo primaišoma 100 kg jų masės po 1,5 kg kaolino E559 miltelių. Tyrimo rezultatai. Bandymai parodė, kad šeriant karves tvartinio laikotarpio racionais 100 kg koncentruoto pašaro pridėjus 1,5 kg Kaolino miltelių per tris mėnesius primilžis padidėjo vidutiniškai 10,3 proc., pieno riebumas 0,09 proc., o baltymų kiekis piene 0,28 proc. lyginant su kontrolinės grupės karvėmis, kurios priedo negavo.
Objective of the Thesis: To study the impact of natural mineral supplement on the productivity of dairy cows and production quality. Research methods. The impact of natural mineral supplement kaolin E559 on dairy cows during the fattening period was studied; two control and experimental groups of 10 cows each were formed. They were kept tethered during the fattening period and pastured during the grazing period. Kaolin E559 powder was added to the concentrated feed of the cows in the experimental group, 1.5 kg of kaolin E559 powder per 100 kg of feed. Results of the research: In our experiments, the addition of 1.5 kg of Kaolin powder to 100 kg of concentrated feed increased the milk yield by an average of 10.3%, the fat content in milk by 0.09% and the protein content in milk by 0.28% over three months when feeding cows during fattening period, compared to control cows that did not receive the supplement.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/108386
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF bak.)

Files in This Item:
sarunas_augulevicius_bd.pdf1.05 MBAdobe PDF   Until 2025-06-22View/Open

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

26
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

15
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons