Lietuvos ir Norvegijos kulinarinio paveldo savitumas
Tamošaitytė, Deimantė |
Tyrimo objektas. Lietuvos ir Norvegijos kulinarijos paveldo savitumas. Įvardintų šalių kulinarinio paveldo savitumą siekiama atskleisti analizuojant tam tikrų tradicinių kalendorinių švenčių (Kūčių – Kalėdų bei Užgavėnių) šventinius patiekalus bei lyginant Lietuvos ir Norvegijos įvairius regionų patiekalus. Tyrimo tikslas. Išanalizuoti Lietuvos ir Norvegijos kulinarinio paveldo ypatumus. Tyrimo metodai. Tiriant kulinarinio paveldo sampratą teoriniame lygmenyje taikomi įvairūs moksliniai metodai. Tyrimo rezultatai ir išvados. Išanalizuoti literatūros ir šaltinių analizė parodė, kad Lietuvos ir Norvegijos kulinarinį paveldą formavo, tradicijos, gamtiniai reiškiniai, šalių regioniniai ypatumai, kaimyninių šalių įtaka. Lietuvos ir Norvegijos kulinarinis paveldo priskiriamas nematerialiam paveldui. Lietuvos ir Norvegijos kulinariniam paveldui priklauso šventiniai ir tradiciniai patiekalai, kurie turi bendrų panašumų ir skirtumų. Nustatyti šie panašumai, tarp Lietuvos ir Norvegijos regionų: Dzūkija ir Agder Telemark, Buskerud ir Suvalkija Oslofjord ir Mažoji Lietuva. Taip pat, yra nustatyti Lietuvos ir Norvegijos tradicinių švenčių skirtumai: Norvegijoje dominuoja mėsa, o Lietuvoje – žuvies patiekalai. Išskiriami šie Lietuvos ir Norvegijos kulinarinio paveldo panašumai tarp regionų, o skirtumai tarp tradicinių šventinių paveldo patiekalų.
Research object. Peculiarity of Lithuanian and Norwegian culinary heritage. The aim is to reveal the peculiarity of the culinary heritage of the named countries by analyzing the festive dishes of certain traditional calendar holidays (Christmas - Christmas and Mardi Gras) and comparing various dishes of Lithuania and Norway. The aim. To analyze the peculiarities of Lithuanian and Norwegian culinary heritage. Research methods. Various scientific methods are applied in the study of the concept of culinary heritage at the theoretical level. Research results and conclusions. The analyzed analysis of literature and sources showed that the culinary heritage of Lithuania and Norway was shaped by traditions, natural phenomena, regional peculiarities of the countries, the influence of neighboring countries. Lithuanian and Norwegian culinary heritage is classified as intangible heritage. Lithuanian and Norwegian culinary heritage includes festive and traditional dishes that have common similarities and differences. The following similarities were identified between the Lithuanian and Norwegian regions: Dzūkija and Agder Telemark, Buskerud and Suvalkija Oslofjord and Lithuania Minor. Also, there are differences between Lithuanian and Norwegian traditional holidays: meat dominates in Norway, and fish dishes dominate in Lithuania. These similarities of Lithuanian and Norwegian culinary heritage between regions are distinguished, and the differences between traditional festive heritage dishes.