Vaistažolių arbatų antibakterinės savybės
Aliukonytė, Eglė |
Šiame darbe buvo tiriamas vaistažolių vandeninių ištraukų poveikis gramteigiamųjų Staphylococcus aureus ir Micrococcus luteus bei gramneigiamųjų Salmonella enterica ir Klebsiella pneumoniae bakterijų augimui. Greta to, buvo ištirtas ištraukų ir antibiotikų tetraciklino bei chloramfenikolio bendras poveikis aukščiau paminėtoms bakterijoms. Šio darbo tikslas – atsirinkti antibakteriškai aktyvias vaistažolių vandenines ištraukas ir nustatyti patogenines bakterijas, jautrias šių arbatų poveikiui. Tiriamomis medžiagomis įsotintų diskų difuzijos į agarą metodu buvo nustatyta, kad keturios iš aštuonių vaistažolių vandeninių ištraukų - avietės lapų, bruknės lapų ir šaknų, ąžuolo žievės ir melisos lapų – pasižymėjo antibakteriniu aktyvumu. Nustatyta, kad šios vaistažolių vandeninės ištraukos pasižymi stipriu antibakteriniu poveikiu, jų aktyvumas buvo pastebimas praskiedus pradines ištraukas 16 kartų. Bruknės lapų vandeninė ištrauka 55 proc. mažino tetraciklino minimalią slopinančiąją koncentraciją (MSK) M. luteus ir S. enterica bakterijoms ir 75 proc. mažino chloramfenikolio MSK S. aureus bakterijoms. Avietės lapų vandeninė ištrauka 25 proc. mažino tetraciklino MSK S. aureus bakterijoms ir 13 proc. mažino chloramfenikolio MSK S. enterica ląstelėms.
This study was aimed to investigate possible inhibitory properties of aqueous extracts of herbal teas on Gram-positive Staphylococcus aureus and Micrococcus luteus and Gram-negative Salmonella enterica and Klebsiella pneumoniae bacteria. In addition, the combined effect of the extracts and the antibiotics tetracycline and chloramphenicol was investigated on bacteria mentioned above. The purpose of this work is to select antibacterially active aqueous extracts of herbal teas and identify pathogenic bacterias sensitive to herbal teas. Four of the eight aqueous extracts of herbal teas – raspberry leaves, cranberry leaves and roots, oak bark and lemon balm leaves – were found to have antibacterial activity by the disk diffusion test. These aqueous extracts of herbal teas have a strong antibacterial activity. Their activity was observed after diluting the initial extracts 16 times. The aqueous extract of cranberry leaves decreased tetracycline minimum inhibitory concentration (MIC) for M. luteus and S. enterica bacteria (55 %) and chloramphenicol MIC for S. aureus bacteria (75 %). The aqueous extract of raspberry leaves decreased tetracycline MIC for S. aureus bacteria (25 %) and chloramphenicol MIC for S. enterica cells (13 %).