Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/108035
Type of publication: master thesis
Field of Science: Biologija / Biology (N010)
Author(s): Aliukonytė, Eglė
Supervisor: Daugelavičius, Rimantas
Title: Vaistažolių arbatų antibakterinės savybės
Other Title: Antibacterial properties of herbal teas
Extent: 54 p.
Date: 23-Jun-2020
Keywords: Vaistažolės;Herbs;Antibakterinės;Antibacterial;MSK;MIC
Abstract: Šiame darbe buvo tiriamas vaistažolių vandeninių ištraukų poveikis gramteigiamųjų Staphylococcus aureus ir Micrococcus luteus bei gramneigiamųjų Salmonella enterica ir Klebsiella pneumoniae bakterijų augimui. Greta to, buvo ištirtas ištraukų ir antibiotikų tetraciklino bei chloramfenikolio bendras poveikis aukščiau paminėtoms bakterijoms. Šio darbo tikslas – atsirinkti antibakteriškai aktyvias vaistažolių vandenines ištraukas ir nustatyti patogenines bakterijas, jautrias šių arbatų poveikiui. Tiriamomis medžiagomis įsotintų diskų difuzijos į agarą metodu buvo nustatyta, kad keturios iš aštuonių vaistažolių vandeninių ištraukų - avietės lapų, bruknės lapų ir šaknų, ąžuolo žievės ir melisos lapų – pasižymėjo antibakteriniu aktyvumu. Nustatyta, kad šios vaistažolių vandeninės ištraukos pasižymi stipriu antibakteriniu poveikiu, jų aktyvumas buvo pastebimas praskiedus pradines ištraukas 16 kartų. Bruknės lapų vandeninė ištrauka 55 proc. mažino tetraciklino minimalią slopinančiąją koncentraciją (MSK) M. luteus ir S. enterica bakterijoms ir 75 proc. mažino chloramfenikolio MSK S. aureus bakterijoms. Avietės lapų vandeninė ištrauka 25 proc. mažino tetraciklino MSK S. aureus bakterijoms ir 13 proc. mažino chloramfenikolio MSK S. enterica ląstelėms.
This study was aimed to investigate possible inhibitory properties of aqueous extracts of herbal teas on Gram-positive Staphylococcus aureus and Micrococcus luteus and Gram-negative Salmonella enterica and Klebsiella pneumoniae bacteria. In addition, the combined effect of the extracts and the antibiotics tetracycline and chloramphenicol was investigated on bacteria mentioned above. The purpose of this work is to select antibacterially active aqueous extracts of herbal teas and identify pathogenic bacterias sensitive to herbal teas. Four of the eight aqueous extracts of herbal teas – raspberry leaves, cranberry leaves and roots, oak bark and lemon balm leaves – were found to have antibacterial activity by the disk diffusion test. These aqueous extracts of herbal teas have a strong antibacterial activity. Their activity was observed after diluting the initial extracts 16 times. The aqueous extract of cranberry leaves decreased tetracycline minimum inhibitory concentration (MIC) for M. luteus and S. enterica bacteria (55 %) and chloramphenicol MIC for S. aureus bacteria (75 %). The aqueous extract of raspberry leaves decreased tetracycline MIC for S. aureus bacteria (25 %) and chloramphenicol MIC for S. enterica cells (13 %).
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/108035
Appears in Collections:2020 m. (GMF mag.)

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

68
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

173
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons