Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/108033
Type of publication: bachelor thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Peleckis, Vladas
Supervisor: Danilčenko, Honorata
Title: Didžiojo moliūgo (Cucurbita maxima L.) vaisių kokybės tyrimas
Other Title: Investigation of Cucurbita maxima D. pumpkin's fruit quality
Extent: 33 p.
Date: 16-Jun-2020
Keywords: Moliūgai;Pumpkins;Technologinės savybės;Technological features;Cheminė sudėtis;Chemical composition;Minkštimo juslinė kokybė;Sensory quality of soft
Abstract: Atlikus didžiojo moliūgo (Cucurbita maxima D.) vaisių technologinių savybių ir kokybės vertinimą, nustatyta, kad didžiausia minkštimo masė (7,48 kg) pasižymėjo veislės ′Arina′ moliūgai, didžiausia sėklų masė (0,88 kg) buvo ′Ulybka′ moliūgų. Veislės ′Chutorianka′ moliūgams ne tik turėjo didžiausią žievės maę (1,55 kg), bet ir dėl žievės savybių vaisiai buvo atspariausi mechaniniams pažeidimams (9,15 kg cm-1). Daugiausiai sausųjų (11,81 proc.) ir tirpių sausųjų (9,31 proc.) medžiagų sukaupė veislės ′Arina′ moliūgai. Daugiausiai pelenų (19,62 proc. SM) ir ląstelienos (16,25 proc. SM) nustatyta veislės ′Arina′ moliūgų minkštime, o proteinų – ′Atlant′ (14,14 proc. SM) vaisių minkštime. Jusliškai skonis, išorės išvaizda, spalva, aromatas bei tekstūra aukščiausiu balu buvo įvertintas ′Atlant′ minkštimas.
The research on Cucurbita maxima fruit quality and technological properties suggests that the maximum bark weight (1.55kg) was identified in varieties 'Chutorianka', the maximum flesh weight (7.48kg) - 'Arina', maximum seed weight (0.88kg) were found in 'Ulybka' pumpkins, and the most resistant to mechanical damage were ′Ulybka′ and 'Chutorianka' (9.15kg/cm) fruits. The highest content of dry (11.81%), and soluble solids (9.31%) accumulated 'Arina' variety pumpkins. The highest content of green ash in dry matter (19.62%) and crude fiber (16.25%) was found in 'Arina' variety pumpkins flesh, and the crude protein – in 'Atlant' (14.14%) fruit flesh. 'Atlant' flesh got the highest scores for the sensory taste, external appearance, color, flavor and texture.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/108033
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF bak.)

Files in This Item:
vladas_peleckis_bd.pdf624.31 kBAdobe PDF   Until 2025-06-16View/Open
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

48
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

21
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.