Didžiojo moliūgo (Cucurbita maxima L.) vaisių kokybės tyrimas
Atlikus didžiojo moliūgo (Cucurbita maxima D.) vaisių technologinių savybių ir kokybės vertinimą, nustatyta, kad didžiausia minkštimo masė (7,48 kg) pasižymėjo veislės ′Arina′ moliūgai, didžiausia sėklų masė (0,88 kg) buvo ′Ulybka′ moliūgų. Veislės ′Chutorianka′ moliūgams ne tik turėjo didžiausią žievės maę (1,55 kg), bet ir dėl žievės savybių vaisiai buvo atspariausi mechaniniams pažeidimams (9,15 kg cm-1). Daugiausiai sausųjų (11,81 proc.) ir tirpių sausųjų (9,31 proc.) medžiagų sukaupė veislės ′Arina′ moliūgai. Daugiausiai pelenų (19,62 proc. SM) ir ląstelienos (16,25 proc. SM) nustatyta veislės ′Arina′ moliūgų minkštime, o proteinų – ′Atlant′ (14,14 proc. SM) vaisių minkštime. Jusliškai skonis, išorės išvaizda, spalva, aromatas bei tekstūra aukščiausiu balu buvo įvertintas ′Atlant′ minkštimas.
The research on Cucurbita maxima fruit quality and technological properties suggests that the maximum bark weight (1.55kg) was identified in varieties 'Chutorianka', the maximum flesh weight (7.48kg) - 'Arina', maximum seed weight (0.88kg) were found in 'Ulybka' pumpkins, and the most resistant to mechanical damage were ′Ulybka′ and 'Chutorianka' (9.15kg/cm) fruits. The highest content of dry (11.81%), and soluble solids (9.31%) accumulated 'Arina' variety pumpkins. The highest content of green ash in dry matter (19.62%) and crude fiber (16.25%) was found in 'Arina' variety pumpkins flesh, and the crude protein – in 'Atlant' (14.14%) fruit flesh. 'Atlant' flesh got the highest scores for the sensory taste, external appearance, color, flavor and texture.