Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/107862
Type of publication: bachelor thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Adiklis, Edvinas
Supervisor: Vagusevičienė, Ilona
Title: Sėjos laiko įtaka žieminių kviečių veislės ‘Skagen’ derlingumui ir grūdų kokybei
Other Title: Influence of sowing time on winter wheat variety 'Skagen' productivity and grain quality
Extent: 29 p.
Date: 16-Jun-2020
Keywords: Žieminiai kviečiai;Winter wheat;Sėjos laikas;Sowing time;Derlingumas;Productivity;Grūdų kokybė;Grain quality
Abstract: Tyrimo objektas – skirtingu laiku pasėtų (rugsėjo 4 d., 14 d., 21 d. ir spalio 1 d.), veislės ‚Skagen‘ žieminių kviečių derlingumas ir grūdų kokybė. Tyrimo tikslas – ištirti sėjos laiko įtaką žieminių kviečių veislės 'Skagen' produktyvumui. Darbo uždaviniai: 1. Nustatyti skirtingu laiku pasėtų žieminių kviečių derlingumą. 2. Nustatyti skirtingu laiku pasėtų žieminių kviečių grūdų kokybę (baltymų, šlapiojo glitimo, krakmolo kiekį, grūdų saiko svorį, sedimentacijos rodiklį). Tyrimo metodai: Kiekvieno laukelio grūdų derlius apskaičiuotas kombaine esančia kompiuterizuota svėrimo sistema. Derlingumas perskaičiuotas prie 14 % drėgmės absoliučiai švaria grūdų mase. Grūdų kokybės rodikliai nustatyti priimtais standartiniais metodais. Statistinė duomenų analizė atlikta programa ANOVA iš programinio paketo STATISTIKA (Tarakanovas, Raudonius, 2003) Tyrimo rezultatai. Atlikus tyrimus buvo nustatyta, kad žieminiai kviečiai pasėti rugsėjo 21 d. ir 14 d. subrandino geriausios kokybės grūdus, kuriuose nustatytas esmingai didesnis baltymų (14,7 % ir 14,4 %), glitimo (30,7 % ir 30,3 %) kiekis, bei didesnės sedimentacijos rodiklio reikšmės (54,7 ml ir 53,7 ml), lyginant su pasėtais rugsėjo 4 d. ir spalio 1 d. Didžiausias derlingumas nustatytas žieminius kviečius pasėjus rugsėjo 4 d. ir 21 d. (7,1 t ha-1) bei rugsėjo 14 d.(7,0 t ha-1), o pasėtų spalio 1 d. derlingumas esmingai sumažėjo (32 %) ir siekė 4,8 t ha-1. Research object ¬- yield and grain quality of winter wheat of the 'Skagen' variety sown at different times (4 September, 14, 21 and 1 October). Research aim - to study the influence of sowing time on the productivity of winter wheat variety ‘Skagen’. Objectives: 1. To determine the yield of winter wheat sown at different times. 2. To determine the quality of winter wheat grains sown at different times (protein, wet gluten, starch content, grain weight, sedimentation rate). Research methods: The grain yield of each field was calculated using a computerized weighing system in the combine. Yield was converted to 14% moisture in absolutely pure grain mass. Grain quality indicators were determined by accepted standard methods. Statistical data analysis was performed by the program ANOVA from the software package SELEKCIJA (Tarakanovas, Raudonius, 2003) Research results: Studies have shown that winter wheat sown on 21 and 14 September matured the best quality grains with significantly higher levels of protein (14.7% and 14.4%), gluten (30.7% and 30.3%) and higher sedimentation rate values (54.7 ml and 53.7 ml) compared to those sown on September 4 and October 1. The highest yields were found after sowing winter wheat on 4 and 21 September (7.1 t ha-1) and 14 September (7.0 t ha-1), while on 1 October the yield decreased significantly (32%) and reached 4,8 t ha-1.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/107862
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF bak.)

Files in This Item:
edvinas_adiklis_bd.pdf792.88 kBAdobe PDF   Until 2025-06-16View/Open

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

89
checked on May 1, 2021

Download(s)

18
checked on May 1, 2021

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons