Skirtingų auginimo technologijų įtaka bulvių stiebagumbių su violetiniu minkštimu kokybei
Sapronaitė, Akvilė |
Tyrimo objektas: bulvių veislės 'Violetta' ir 'Salad Blue' stiebagumbiai. Tyrimo tikslas: ištirti ir palyginti skirtingose auginimo technologijose užaugintų dviejų bulvių veislių stiebagumbių su violetiniu minkštimu kokybinius rodiklius. Tyrimo uždaviniai: • Ištirti skirtingų auginimo technologijų įtaką bulvių stiebagumbių biocheminei sudėčiai. • Nustatyti skirtingų auginimo technologijų įtaką bioaktyvių junginių kaupimuisi bulvių stiebagumbiuose. • Įvertinti skirtingų auginimo technologijų įtaką bulvių stiebagumbių minkštimo spalvos pokyčiams. Darbo metodai. Bulvės buvo užaugintos 2018 m. Širvintų rajone esančiame ūkyje, pagal tradicinę bulvių auginimo technologiją skirtingose žemdirbystės sistemose: intensyviojoje, ekologinėje ir biodinaminėje. Standartiniais metodais bulvių stiebagumbiuose nustatyta baltymų, pelenų, ląstelienos, kalio, krakmolo, vitamino C, fenolinių junginių, antocianinų, sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų, nitratų kiekiai bei įvertinta stiebagumbių minkštimo spalva. Tyrimų duomenys statistiškai apdoroti vieno veiksnio dispersinės analizės metodu (ANOVA) naudojant kompiuterinę programą STATISTIKA.
Research object: potato tubers of cultivar 'Violetta' and 'Salad Blue'. Research aim: to investigate and compare the effect of different cultivation technologies quality of two purple potato tubers cultivar. Objectives: • To investigate the effect of different cultivation technologies on biochemical composition of potato tubers. • To identify the effect of different cultivation technologies on accumulation of bioactive compounds in potato tubers. • To estimate the effect of different cultivation technologies on changes in color of flesh of potato tubers Research methods. Potatoes were cultivated and grown following traditional potato production technology in conventional, organic and biodynamic farming systems at a farm of the Širvintos district of Lithuania. The application of standart methods enabled to determine the amount of protein, ash, fiber, potassium, starch, vitamin C, phenolic compound, anthocyanin, dry matter, soluble dry matter, nitrate and to evaluate intensity of colour in the tuber. All the research data were processed applying the method of one-factor dispersion analysis (ANOVA) using a computer program STATISTIKA.