Bacitracino ir kitų antibiotikų poveikis skirtingoms augalus kolonizuojančioms bakterijoms
Vaičytė, Justė |
Darbo tiriamieji objektai: bakterijos Bacillus mycoides, Micrococcus luteus, Paenibacillus sp ir Viridibacillus sp., kurios buvo išskirtos iš šių šaltinių: Viridibacillus sp. – juodalksnio šaknų gumbelių, Bacillus mycoides – uosio ūglių, Paenibacillus sp. – hibridinės drebulės, Micrococcus luteus – atsitiktinas užkratas. Darbo tikslas – nustatyti kokią įtaka turi antibiotikai, bacitracinas, amipicilinas ir streptomicinas, bakterijų augime. Tyrimo metu buvo įvertinta bakterijų (Bacillus mycoides, Micrococcus luteus, Paenibacillus sp ir Viridibacillus sp.,) kolonijų augimo pokyčiai. Jos buvo auginamos ant maitinamosios terpės su skirtingomis antibiotikų, bacitracino, amipicilino ir streptomicino, koncentracijomis bei su skirtingo dydžio Petri lėkštelėmis. Darbo metu buvo nustatyta, kad bakterijos Paenibacillus sp. augimą stabdo antibiotikas bacitracinas, o ampicilinui ir streptomicinui yra nedaug jautri. Viridibacillus sp. antibiotikas streptomicinas neleido išaugti bakterijai, o amipicilinas ir bacitracinas neturėjo įtakos bakterijų kolonijoms augti. Buvo nustatyta, kad Micrococcus lutueus bakterijayra jautri visiems antibiotikams. Bacillus mycoides bakterijai visi antibiotikai neturėjo įtakos jos augimui.
The subject of the work is Bacillus mycoides, Micrococcus luteus, Paenibacillus sp. and Viridibacillus sp., which have been isolated from (Viridibacillus sp. – black alder root tubes, Bacillus mycoides – ash shoots, Paenibacillus sp. – hybrid aspen, Micrococcus luteus – random contagion). The purpose of the work is to determine the influence of antibiotics, bacitracin, amipicillin and streptomycin in bacterial growth. To this end, the study evaluated changes in the growth of bacterial colonies (Bacillus mycoides, Micrococcus luteus, Paenibacillus sp. and Viridibacillus sp.). They were grown on a nourishing medium with different concentrations of antibiotics, bacitracin, amipicillin and streptomycin, and with petri dishes of different sizes. During the work, the bacterium Paenibacillus sp. antibiotic bacitracin was found to inhibit its growth, while bacitracin and streptomycin are not sensitive. Viridibacillus sp. antibiotic streptomycin prevented the increase in bakery, while amipicillin and bacitracin did not influence the growth of bacterial colonies. Micrococcus lutueus bacterium has been found to be sensitive to all antibiotics. Bacillus mycoides bacterium all antibiotics did not affect its growth.