Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/107467
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorTiso, Nicola-
dc.contributor.authorBaliasnyj, Aleksandras-
dc.date.accessioned2020-06-08T17:52:17Z-
dc.date.available2020-06-08T17:52:17Z-
dc.date.issued2020-06-18-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12259/107467-
dc.description.abstractNagrinėjama staigiai nukritusios temperatūros, šalčio šoko, įtaka penkioms papėdgrybių (Basidiomycota) grybų rūšims, priklausančioms medieną skaidantiems grybams, kurie dėl savo ligninolitinių ir celiuliolitinių savybių turi didelį pritaikymo potencialą biotechnologijose. Atlikus paruošimą šaltyje prie -10 oC 45 ir 90 min. fiksuotas grybų augimas bei kokybinis ligninolitinių ir celiuliolitinių fermentų aktyvumas naudojant spalvines atrankos metodikas – Azure B, RBBR, Galo rūgštis, Guiaicol. Pastebėtas kai kurių rūšių neženkliai spartesnis augimas ir didesnis fermentinis aktyvumas, nėra pakankamas prielaidai, kad šalčio šokas teigiamai įtakoja grybų augimą ir fermentinį aktyvumą. Kitą vertus, neženklūs pokyčiai patvirtina, literatūroje esančius teiginius jog šalčio atsakas užtikrina tolimesnę organizmo gyvybinę veiklą bei suteikia atsparumą staigiam temperatūros kritimui.lt
dc.description.abstractThe effect of a sudden drop in temperature, a cold shock upon the 5 species of wood degrading Basidiomycota fungi is investigated. These fungi possess a great potential for application in biotechnology due to their ligninolytic and cellulolytic activity. The fungi were preconditioned in -10 oC for 45 and 90 min. The growth rate and qualitative enzymatic activity, observed by using screening assay techniques – Azure B, RBBR, Gallic acid and Guiaicol, has been recorded. A slightly increased growth rate of certain species as well as increased enzymatic activity has been observed however found insufficient to draw positive conclusions. On the other hand, slight variations are consistent with the literature, describing the cold shock response as an ability of an organism to continue its biological functions and provides resistance to sudden drops in temperature.en
dc.description.sponsorshipGamtos mokslų fakultetaslt
dc.description.sponsorshipBiologijos katedralt
dc.format.extent35 p.-
dc.language.isoltlt
dc.rightsETD darbas viešai neprieinamas / No access-
dc.subjectPapėdgrybiailt
dc.subjectBasidiomycotaen
dc.subjectŠaltislt
dc.subjectColden
dc.subjectAugimaslt
dc.subjectGrowthen
dc.subjectFermentailt
dc.subjectEnzymesen
dc.subjectŠokaslt
dc.subjectShocken
dc.subject.otherChemijos inžinerija / Chemical engineering (T005)-
dc.titleŠalčio šoko įtaka papėdgrybių (basidiomycota) skyriaus grybų augimui bei jų išskiriamiems ligninolitiniams fermentamslt
dc.title.alternativeThe influence of cold shock on the growth and ligninolytic enzyme activity of basidiomycota division fungien
dc.typebachelor thesis-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextembargo_20250618-
crisitem.author.deptInstrumentinės analizės atviros prieigos centras-
Appears in Collections:2020 m. (GMF bak.)
Files in This Item:
aleksandras_baliasnyj_ bd.pdf1.2 MBAdobe PDF   Until 2025-06-18View/Open
Show simple item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

30
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

6
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.