Šalčio šoko įtaka papėdgrybių (basidiomycota) skyriaus grybų augimui bei jų išskiriamiems ligninolitiniams fermentams
Baliasnyj, Aleksandras |
Nagrinėjama staigiai nukritusios temperatūros, šalčio šoko, įtaka penkioms papėdgrybių (Basidiomycota) grybų rūšims, priklausančioms medieną skaidantiems grybams, kurie dėl savo ligninolitinių ir celiuliolitinių savybių turi didelį pritaikymo potencialą biotechnologijose. Atlikus paruošimą šaltyje prie -10 oC 45 ir 90 min. fiksuotas grybų augimas bei kokybinis ligninolitinių ir celiuliolitinių fermentų aktyvumas naudojant spalvines atrankos metodikas – Azure B, RBBR, Galo rūgštis, Guiaicol. Pastebėtas kai kurių rūšių neženkliai spartesnis augimas ir didesnis fermentinis aktyvumas, nėra pakankamas prielaidai, kad šalčio šokas teigiamai įtakoja grybų augimą ir fermentinį aktyvumą. Kitą vertus, neženklūs pokyčiai patvirtina, literatūroje esančius teiginius jog šalčio atsakas užtikrina tolimesnę organizmo gyvybinę veiklą bei suteikia atsparumą staigiam temperatūros kritimui.
The effect of a sudden drop in temperature, a cold shock upon the 5 species of wood degrading Basidiomycota fungi is investigated. These fungi possess a great potential for application in biotechnology due to their ligninolytic and cellulolytic activity. The fungi were preconditioned in -10 oC for 45 and 90 min. The growth rate and qualitative enzymatic activity, observed by using screening assay techniques – Azure B, RBBR, Gallic acid and Guiaicol, has been recorded. A slightly increased growth rate of certain species as well as increased enzymatic activity has been observed however found insufficient to draw positive conclusions. On the other hand, slight variations are consistent with the literature, describing the cold shock response as an ability of an organism to continue its biological functions and provides resistance to sudden drops in temperature.