Laikymo įtaka skirtingų veislių morkų kokybei
Matuzevičiūtė, Silvija |
Tyrimų atlikimo vieta – VDU ŽŪA, Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto laboratorijose. Tyrimo objektas: Valgomosios morkos (Daucus carota) hibridinės veislės: ‘Narbone Hʼ, ‘Nipomo Hʼ, ‘Romance Hʼ. Tyrimų tikslas – nustatyti ir įvertinti laikymo sąlygų poveikį valgomosios morkos šakniavaisių cheminei sudėčiai ir kokybei. Tyrimų uždaviniai: nustatyti morkų šakniavaisių kokybę (sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, organinių rūgščių, nitratų kiekį ir pH vertes) laikymo metu; nustatyti antioksidantines savybes (vitamino C, bendrą karotenoidų kiekį) morkų šakniavaisiuose, apskaičiuoti šių medžiagų pokytį laikymo metu; nustatyti juslinių savybių kitimą laikomose morkose. Tyrimo metodai: Cheminių analizių atlikimų metu, valgomųjų morkų šakniavaisiai buvo laikomi ventiliuojamame sandėlyje (temperatūra 0,5 ± 1,0°C, o santykinis oro drėgnumas – 93,0 ± 2,0 %). Cheminės analizės atliktos 3 pakartojimais, standartiniais metodais įvertinti cheminės sudėties pokyčiai: pH vertė, sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų, karotenoidų, vitamino C, organinių rūgščių ir nitratų kiekis ir šakniavaisių juslinių savybių vertinimas. Tyrimo rezultatai: : Didžiausias sausųjų medžiagų kiekis nustatytas 'Romance H' veislės morkų šakniavaisiuose po 120 dienų (14,39 %). Tirpių sausųjų medžiagų patikimai daugiau buvo 'Nipomo H' veislės morkose visą laikymo laikotarpį. Patikimai daugiausiai organinių rūgščių (0,19%) nustatyta 'Nipomo H' veislės morkų šakniavaisiuose po derliaus nuėmimo. Esminiai mažiausias nitratų kiekis nustatytas 'Narbonne H' veislės morkose tiek po derliaus nuėmimo (189,3 mg kg-1), tiek po 120 dienų (161,35 mg kg-1). 'Narbonne H' veislės morkų šakniavaisiai išsiskyrė esminiai didžiausiu vitamino C kiekiu po derliaus nuėmimo ir laikymo eigoje. Bendras karotenoidų kiekis patikimai didžiausias buvo 'Nipomo H' veislės morkose. Geriausiomis juslinėmis savybėmis pasižymėjo 'Romance H' veislės morkų šakniavaisiai.
The place of research – in laboratories of Vytautas Magnus University Agriculture Academy, Institute of Agricultural and Food Sciences. Object of the research: The hybrid varieties of carrot (Daucus carota): 'Narbone Hʼ,' Nipomo Hʼ, 'Romance Hʼ. Aim of the research – to determine and evaluate the effect of storage conditions on the chemical composition and quality of carrot root vegetables. Objectives of the research: to investigate the quality of carrot roots (dry matter, dry soluble solids, organic acids, nitrates and pH values) during storage; to determine the antioxidant properties (vitamin C, total carotenoid content) in carrot roots, to calculate the change of these substances during storage; to determine the variation in the sensory characteristics of stored carrots. Research methods: during the chemical analysis the carrot roots were stored in a ventilated warehouse (temperature 0,5 ± 1,0°C and relative humidity – 93,0 ± 2,0 %). Chemical analyzes were performed in 3 replicates, the chemical composition was evaluated by means of standart method application: dry matter, dry soluble solids, carotenoids, vitamin C, organic acids and nitrates, and evaluation of sensory properties of roots. Research results: The highest dry matter content was found in 'Romance H' variety of carrot root after 120 days (14,39 %). There was reliably more dry soluble solids in 'Nipomo H' carrot roots throughout the storage period. Reliably the highest number of organic acids (0,19 %) was found in the roots of 'Nipomo H' variety after harvest. Substantial minimum nitrate levels were found in 'Narbonne H' carrots after harvest (189,3 mg kg-1) and after 120 days (161,35 mg kg-1). 'Narbonne H' carrot roots had essentially the highest levels of vitamin C after harvest and during storage. The total carotenoid content was the highest in 'Nipomo H' variety of carrot roots. 'Romance H' carrot roots had the best sensory properties.