Skip navigation
en
lt
Research Management System
CRIS
All
Menu
CRIS
Home
Collections
Outputs
PDB
ETD
Datasets
Researchers
Departments
Projects
Explore by
Outputs
PDB
ETD
Datasets
Researchers
Departments
Projects
Sign on to:
My DSpace
Receive email
updates
Edit Account details
Home
Collections
Outputs
PDB
ETD
Datasets
Researchers
Departments
Projects
Explore by
Outputs
PDB
ETD
Datasets
Researchers
Departments
Projects
Help
Sign on to:
My DSpace
Receive email
updates
Edit Account details
VDU CRIS
6. Universiteto baigiamųjų darbų, daktaro disertacijų ir jų santraukų elektroniniai dokumentai (ETD) / University theses, doctoral dissertations and their summaries
Agronomijos fakultetas / Faculty of Agronomy (ŽŪA AF)
1. Bakalauro baigiamieji darbai / Bachelor's theses (ŽŪA AF)
2020 m. (ŽŪA AF bak.)
Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.12259/107299
Type of publication:
bachelor thesis
Field of Science:
Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s):
Vilkaitis, Tautvydas
Supervisor:
Ramaškevičienė, Asta
Title:
Biologinių preparatų įtaka bulvių derlingumui ir kokybei
Other Title:
The influence of biological preparations on potato yield and quality
Extent:
28 p.
Date:
19-Jun-2020
Keywords:
Bulvės;Potatoes;Biologiniai preparatai;Biological preparations;Derlingumas;Yield;Kokybė;Quality
Abstract:
Lauko bandymas buvo atliktas 2019 m. Vilkaviškio rajone, Vištyčio miestelyje, dirvožemis buvo durpžemis. Bandymo objektas – bulvės ir biologiniai preparatai. Bandymo tikslas – ištirti biologinių preparatų įtaką bulvių derlingumui ir kokybei. Uždaviniai: Nustatyti biologinių preparatų įtaką bulvių derlingumui. Nustatyti biologinių preparatų įtaką bulvių kokybiniams parametrams: vitamino C kiekiui, krakmolo kiekiui, sausosioms medžiagoms. Bandymo metodai – Askorbo rūgšties (vitamino C) kiekis – Murri titrimetriniu metodu. Krakmolo kiekis nustatytas poliarimetriniu metodu. Sausų medžiagų kiekis – džiovinimo būdu. Bandymo duomenys statistiškai apdoroti „Microsoft Office Excel“ programa, buvo apskaičiuoti bandymo duomenų standartiniai nuokrypiai. Bandymo rezultatai: Naudoti biologiniai preparatai esmingai didino stambių ir smulkių bulvių skaičių kere. Panaudojus Bactolive Tuber bendras bulvių skaičius kere buvo 47proc. didesnis nei kontrolėje. Naudotas biologinis preparatas Bactoforce esmingai didino bulvių gumbų diametrą. Naudoti biologiniai preparatai esminės įtakos bulvių derlingumui neturėjo, tačiau pastebima didėjimo tendencija. Ištirtiems bulvių kokybiniams parametrams biologiniai preparatai esminių skirtumų neturėjo, tačiau nustatytas vitamino C ir sausųjų medžiagų didėjimas.
The field test was performed in Vilkaviškis district, Vištytis town in 2019. A layer of earth was peat soil. Test object – potatoes and biological preparations. Purpose of testing – to study the influence of biological preparations on potato yield and quality. Tasks: to determine the influence of biological preparations on potato yield. To determine the influence of biological preparations on qualitative parameters of potatoes: vitamin C content, starch content, dry matter. Testing methods – the leaf area of potato was determined with a WinDIAS device. Ascorbic acid (vitamin c) content was determined with Murri titrimetric method. The starch content was determined by the poliarimetric method. Dry matter content – by drying. The data of testing was statistically processed in Microsoft Office Excel and the standard deviations of the testing were calculated. Testing results: biological preparations significantly increased the number of large and small potatoes in the stalk. The total number of potato tubers was 47% higher than in control sample after using Bactolive Tuber. Biological preparation Bactoforce significantly increased the diameter of the potato tubers. Biological preparations did not have a notable effect on potato yield but an upward trend was observed. There were no important differences in the quality parameters of potatoes between the biological preparations but an increase in vitamin C and dry matter was established.
Internet:
https://hdl.handle.net/20.500.12259/107299
Appears in Collections:
2020 m. (ŽŪA AF bak.)
Files in This Item:
tautvydas_vilkaitis_bd.pdf
973.37 kB
Adobe PDF
Until 2025-06-19
View/Open
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
OAI DC
DIM
Export
Export to Other Non-XML Formats
ISBD
Refman
EndNote
Bibtex
RefWorks
Excel
CSV
Send via email
CORE Recommender
Google Scholar
TM
Check
This item is licensed under a
Creative Commons License