Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/107283
Options
Medaus kokybės kitimas laikymo metu
Field of Science
Agronomija / Agronomy (A001)
Type of publication
type::text::thesis::bachelor thesis
Title
Medaus kokybės kitimas laikymo metu
Other Title
The quality changes of honey‘s during storage
Advisor
Extent
39 p.
Date Issued
2020-06-18
Abstract
Darbo metodai. Tyrimai atlikti su skirtingų rūšių Pavasariniu pienių ir sodo žiedų, Pievų ir liepų bei Pievų ir miško – medaus mėginiais. Medus surinktas 2018 metų birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais, vakarinėje Lietuvos dalyje – Kretingos rajone esančiame bityne. Kiekvienos rūšies medaus kokybė buvo tirta tris kartus lapkričio, vasario ir birželio mėnesiais. Laboratorinių tyrimu metu atliktos cheminės medaus sudėties analizės standartiniais metodais: nustatyti tirpių sausųjų medžiagų, drėgmės kiekiai, rūgštingumas ir diastazės aktyvumas. Jusliniam vertinimui buvo pateiktos visos skirtingos medaus rūšys. Šis vertinimas atliktas du kartus lapkričio ir birželio mėnesiais.
Darbo rezultatai. Laikymo metu Pavasarinio pienių ir sodo medaus rūgštingumas ir diastazės aktyvumas nežymiai pablogėjo, tačiau atitiko Medaus techninio reglamento reikalavimus ir buvo tinkamas vartoti net ir po metų. Pievų ir liepų bei Pievų ir miško medaus kokybės rodikliai taip pat pablogėjo laikymo metu, tačiau laikant ilgiau nei pusę metų tapo netinkami vartoti dėl padidėjusio rūgštingumo, viršijančio leistinas normas. Juslinio vertinimo rezultatai parodė, kad laikomo medaus juslinės savybės taip pat kito. Medus tapo rūgštesnio skonio, spalva pašviesėjo, o tekstūra tirštėjo ir kietėjo.
Darbo rezultatai. Laikymo metu Pavasarinio pienių ir sodo medaus rūgštingumas ir diastazės aktyvumas nežymiai pablogėjo, tačiau atitiko Medaus techninio reglamento reikalavimus ir buvo tinkamas vartoti net ir po metų. Pievų ir liepų bei Pievų ir miško medaus kokybės rodikliai taip pat pablogėjo laikymo metu, tačiau laikant ilgiau nei pusę metų tapo netinkami vartoti dėl padidėjusio rūgštingumo, viršijančio leistinas normas. Juslinio vertinimo rezultatai parodė, kad laikomo medaus juslinės savybės taip pat kito. Medus tapo rūgštesnio skonio, spalva pašviesėjo, o tekstūra tirštėjo ir kietėjo.
Research methods. The research was performed with different Spring dandelion and garden blossom, Meadow and linden and so Meadow and forest - honey samples. Honey was collected in the apiary located western part of Lithuania - Kretinga district in June, July and August 2018. Honey quality of different species was investigated three times in November, February and June. Standard methods were employed to perform chemical analysis of honey composition during laboratory research: content of soluble dry matter, moisture, acidity and diastase activity. Different types of honey were submitted for sensory evaluation. This evaluation was revealed twice in November and June.
Research results. Acidity and diastase activity of Spring dandelion and garden blossom honey deteriorated slightly during storage, however satisfied the requirements of Honey's Technical regulation and was appropriate all year. Quality indicators of Meadow and linden and so Meadow and forest honey also deteriorated during storage; however, it has become unfit for consumption for more than half a year due to an increase in acidity in excess of the permitted levels. The results of the sensory evaluation showed that the sensory properties of the stored honey also changed. The honey became more acidic in taste, lightened in color, and the texture thickened and hardened.
Research results. Acidity and diastase activity of Spring dandelion and garden blossom honey deteriorated slightly during storage, however satisfied the requirements of Honey's Technical regulation and was appropriate all year. Quality indicators of Meadow and linden and so Meadow and forest honey also deteriorated during storage; however, it has become unfit for consumption for more than half a year due to an increase in acidity in excess of the permitted levels. The results of the sensory evaluation showed that the sensory properties of the stored honey also changed. The honey became more acidic in taste, lightened in color, and the texture thickened and hardened.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Prieiga intranete / Intranet Access
File(s)ieva_navickyte_bd.pdf (1.32 MB) Intranet Accessuntil 2025-06-18