Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/107186
Type of publication: bachelor thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Paskačiūtė, Vilita
Supervisor: Jarienė, Elvyra
Title: Vaikų mitybai skirtų tyrelių kokybė
Other Title: Quality of purees for children's nutrition
Extent: 31 p.
Date: 18-Jun-2020
Keywords: Bananų tyrelė;Banana puree;Kokybė;Quality
Abstract: Nustatyta, kad ne visos bananų tyrelės atitiko norminius reikalavimus. Suomijos įmonėje pagaminta tyrelė pasižymėjo esmingai didžiausiu vitamino C, tirpių sausųjų medžiagų, nitratų, baltymų , žaliosios ląstelienos kiekiais, tačiau viršijo leistinus vitamino C ir nitratų kiekius. Vengrijos įmonėje pagamintoje bananų tyrelėje nepastebėta norminių reikalavimų neatitikimų, šioje tyrelėje nustatyta esmingai didžiausi kiekiai: kalio, sausų medžiagų, Didžiosios Britanijos įmonėje pagaminta tyrelė pasižymėjo esmingai didžiausiu riebalų kiekiu, kuris viršijo norminiuose dokumentuose reglamentuotas normas. Bananų tyrelių pakuotės, jų ženklinimas atitiko reikalavimus, tačiau Suomijos įmonės gamintoje bananų tyrelėje nėra nurodyta apie alergiją ar netoleravimą sukeliančių medžiagas, tuo tarpu Vengrijos įmonės pagamintoje tyrelėje nebuvo nurodyta, kad produkte nėra glitimo ir alergiją ar netoleravimą sukeliančių medžiagų. O Didžiosios Britanijos įmonėje pagamintoje tyrelėje nebuvo nurodyta, kaip ir pas visas tyreles alergiją ar netoleravimą sukeliančių medžiagų bei nurodymo, kad gali būti vartojama leidus gydytojui.
The results of the study revealed that not all banana purees comply with the regulatory requirements. Finland puree is characterized by markedly higher contents of vitamin C, soluble dry matters, nitrates, proteins, and raw pulp. Moreover, it exceeded allowed vitamin C and nitrates quantities. Hungary banana puree does not demonstrate any disparity in norm regulatory standards. The before mentioned product identify as having highest quantities of potassium, and dry matters. Great Britain puree identify as product containing exceptionally high fat content which exceeds the regulatory norms. The packaging of banana purees and their labeling standards are compliant. However, Finland banana puree label does not contain substances that cause allergies or intolerances. Meanwhile Hungary puree label does not indicate that the product contains no gluten nor substances that cause allergies or intolerances. Similarly, Great Britain puree does not identify the substances that cause allergies or intolerances, as well as warning that it should be used on the advice of doctor.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/107186
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF bak.)

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

85
checked on May 1, 2021

Download(s)

67
checked on May 1, 2021

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons