Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/107179
Type of publication: bachelor thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Čiegytė, Gabrielė
Supervisor: Ramaškevičienė, Asta
Title: Nano trąšų įtaka serbentų uogų kokybei
Other Title: Influence of nano fertilizers on currant growing
Extent: 33 p.
Date: 17-Jun-2020
Keywords: Serbentai;Currants;Uogos;Berries;Trąšos;Fertilizers;Nano trąšos;Nano fertilizers
Abstract: Serbentus papildomai patręšus nano mikroelementinėmis trąšomis jų uogos sukaupė didesnį sausųjų tirpių medžiagų kiekį. Didžiausias sausų tirpių medžiagų kiekis nustatytas ‘Viksnes Sarkana’ ir ‘Rolan’ veislės raudonuosiuose serbentuose, – atitinkamai 11,4 ir 11,2 %. Papildomai patręšus serbentus, jų uogose didėjo pH. Labiausiai uogų pH padidėjo baltųjų serbentų ‘Werdavia’ ir sudarė 2,6. Žemiausias pH (2,5) buvo ‘Rolan’ veislės raudonųjų serbentų, kurie nebuvo papildomai tręšti. Didesnis vitamino C kiekis nustatytas papildomai tręštų serbentų uogose. Didžiausias vitamino C kiekis buvo nustatytas raudonųjų serbentų ‘Viksnes Sarkana’, kurie papildomai buvo patręšti „Nanoplant“ preparatu, uogose – 5,3 mg 100g-1. Dėl papildomo tręšimo labiau keitėsi serbentų sulčių nei uogų spalva. Baltųjų serbentų labiausiai keitėsi raudonos ir žalios spalvos santykis, o raudonųjų serbentų juodos ir baltos spalvos santykis. Labiausiai pasikeitė ‘Viksnes Sarkana’ veislės serbentų sulčių spalva, L koordinatėje pokytis sudarė 9,4 NBS.
After additional fertilization of currants with nano microelement fertilizer, their berries accumulated a higher amount of dry soluble matter. Viksnes Sarkana and Rolan red currants had the highest dry soluble matter, 11,4 and 11,2%, respectively. Additional fertilization of currants increased the pH of their berries. The highest increase in berry pH was observed for white currant ‘Werdavia’ and amounted to 2,6. The lowest pH (2,5) was found in red currants of the Rolan variety, which were not further fertilized. Higher amounts of vitamin C were found in the berries of extra-fertilized currants. The highest content of vitamin C was in the red currant Viksnes Sarkana berries, which were additionally fertilized with ,,Nanoplant“ at 5,3 mg per 100 g-1. Due to additional fertilization, currant juice changed more than berries. The ratio of red to green redcurrants and blackcurrants to redcurrants changed the most. The color of ‘Viksnes Sarkana’ currant juice changed the most, the change in L coordinate was 9,4 NBS.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/107179
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF bak.)

Files in This Item:
ATSILIEPIMAS_Gabrielė ČIEGYTĖ.pdf122.72 kBAdobe PDF   Restricted AccessView/Open

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

52
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

47
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons