Skirtingų rūšių medaus kokybės tyrimas
Kyliavaitė, Simona |
Šiame darbe analizuojama problema kaip iš skirtingų vietų ir skirtingu metu surinkto medaus kokybė kinta. Darbo tikslas įvertinti ne didmeninei prekybai gaminamo medaus kokybę. Teorinėje dalyje aprašoma cheminė medaus sudėtis, kokios rūšies medus būna, medaus poveikis žmogaus sveikatai ir medaus klasifikacija. Analitinėje šio darbo dalyje atlikti tyrimai medaus kokybė įvertinta standartiniais fizikiniais – cheminiais ir jusliniais metodais, nustatant jo rūgštingumą, drėgnį, tirpiųjų sausųjų medžiagų, diastazės kiekius. Taip pat metus įvertintas jusliškai. Tyrimo duomenys apdoroti dispersinės analizės metodu (ANOVA) naudojant kompiuterinę programa STATISTIKA (STATISTIKA 10). Tyrimų rezultatai pateikti grafiškai.
This paper analyzes the problem of how the quality of honey collected from different places and at different times changes. Research goal to rate quality of not for wholesale trading made honey. The theoretical part describes the chemical composition of honey, the type of honey, the effects of honey on human health and the classification of honey. In the analytical part of this work, the quality of honey is valued by physical, chemical and sensually methods, determing it‘s acidity, moisture,quantity of soluble solids and diastase. Also a year appreciated sensually. The research data were processed by the method of analysis of variance (ANOVA) using the computer program STATISTICS (STATISTICS 10). The research results are presented graphically.