Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/106974
Type of publication: bachelor thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Kyliavaitė, Simona
Supervisor: Jarienė, Elvyra
Title: Skirtingų rūšių medaus kokybės tyrimas
Other Title: Quality investigation of different kind's of honey
Extent: 39 p.
Date: 17-Jun-2020
Keywords: Kokybė;Quality;Medus;honey;Maistas;Food
Abstract: Šiame darbe analizuojama problema kaip iš skirtingų vietų ir skirtingu metu surinkto medaus kokybė kinta. Darbo tikslas įvertinti ne didmeninei prekybai gaminamo medaus kokybę. Teorinėje dalyje aprašoma cheminė medaus sudėtis, kokios rūšies medus būna, medaus poveikis žmogaus sveikatai ir medaus klasifikacija. Analitinėje šio darbo dalyje atlikti tyrimai medaus kokybė įvertinta standartiniais fizikiniais – cheminiais ir jusliniais metodais, nustatant jo rūgštingumą, drėgnį, tirpiųjų sausųjų medžiagų, diastazės kiekius. Taip pat metus įvertintas jusliškai. Tyrimo duomenys apdoroti dispersinės analizės metodu (ANOVA) naudojant kompiuterinę programa STATISTIKA (STATISTIKA 10). Tyrimų rezultatai pateikti grafiškai.
This paper analyzes the problem of how the quality of honey collected from different places and at different times changes. Research goal to rate quality of not for wholesale trading made honey. The theoretical part describes the chemical composition of honey, the type of honey, the effects of honey on human health and the classification of honey. In the analytical part of this work, the quality of honey is valued by physical, chemical and sensually methods, determing it‘s acidity, moisture,quantity of soluble solids and diastase. Also a year appreciated sensually. The research data were processed by the method of analysis of variance (ANOVA) using the computer program STATISTICS (STATISTICS 10). The research results are presented graphically.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/106974
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF bak.)

Files in This Item:
simona_kyliavaite_bd.pdf967.35 kBAdobe PDF   Until 2025-06-17View/Open

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

46
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

24
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.