Mikrobiologinių produktų panaudojimo įtaka žieminių kviečių ir pupų augimui
Godeliauskas, Marius |
Tyrimas, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti mikrobiologinių produktų panaudojimo įtaka žieminių kviečių ir pupų augimui, buvo atliekamas Raseinių rajone įmonės „Auga“ žemės ūkio naudmenose. Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti mikrobiologinio produkto SKB-Sporeplus daromą įtaką žieminių kviečių ir pupų augimui, taip pat buvo aiškinamasi mikrobiologinių produktų Biocult, Azofix ir MgSO4 panaudojimo įtaka pupų augimui. Tyrimo metu buvo vertinamas augalų ligų išplitimas žieminių kviečių pasėliuose, stiebų skaičius viename metre ir stiebų aukštis, žieminių kviečių varpų ilgis, grūdų skaičius ir svoris juose. Buvo vertinamas pupų stiebų aukštis, ankščių skaičius, grūdų ankštyse skaičius ir svoris bei pupinio grūdinuko (Bruchus rufimanus L.) pažeistų grūdų skaičius vienoje ankštyje. Tyrimo metu gauti duomenys buvo vertinami statistiškai. Tyrimo rezultatai: atlikus tyrimą buvo nustatyta, kad mikrobiologiniai produktai didina žieminių kviečių ir pupų produktyvumą, mažina žemės ūkio augalų ligų ir kenkėjų išplitimą pasėliuose.
The research to determine the impact of the use of microbiological products on the growth of winter wheat and beans was conducted in Raseiniai district, “Auga” agricultural land. The aim of research was to find out the influence of the microbiological product SKB-Sporeplus on winter wheat and beans growth, and to explain the influence of using the microbiological products Biocult, Azofix and MgSO4 on the growth of beans. The research assessed the prevalence of plant diseases in winter wheat crops, the number of stems per meter and stem height, the length of winter wheat spike, the number of grains and their weight. Height of bean stalks, number of pods, grains number and weight in pods, and number of grains damaged by broad bean weevil (Bruchus rufimanus L.) per pod. The data obtained during the study were evaluated statistically. Research results: microbiological products increase the productivity of winter wheat and beans, reduce the spread of agricultural plant diseases and pests in crops.