Šachtinės džiovyklos technologinio proceso tyrimai
Kartavičius, Saulius |
Laiku neišdžiovinti ir neišvalyti, priemaišomis užteršti grūdai pradeda kaisti ir gali sugesti. Kuo greičiau stabilizuojama grūdų masės biologinis aktyvumas – grūdų ir piktžolių sėklų, mikroorganizmų ir kitų gyvų organizmų veikla, tuo didesnė grūdų kokybės ir kiekybės išsaugojimo tikimybė. Šiuo metu grūdams džiovinti labiausiai paplitusios šachtinės džiovyklos. Tyrimų tikslas – ištirti šilumos-masės mainus grūdų aukštatemperatūrinio džiovinimo metu ir įvertinti šachtinės džiovyklos technines-ekonomines charakteristikas. Nustatyta, jog pradiniam grūdų drėgniui padidėjus nuo 17,8 % iki 21,5 %, džiovinimo periodo trukmė padidėjo 2 kartus, nuo 4 val. iki 8 val. Nustatyta, kad periodinio veikimo džiovykloje džiovinimo periodo metu iš grūdų išgarinama vidutiniškai 85,73 %, o aušinimo periodo metu – vidutiniškai 14,27 %, būtinos pašalinti drėgmės. Nustatyta, kad per grūdų sluoksnį pratekančio džioviklio absoliutinis drėgnis didžiausią reikšmę pasiekia praėjus vidutiniškai 40 % džiovinimo periodo trukmės. Ištekančio džioviklio temperatūra, džiovinimo periodo metu nuosekliai kyla ir artėja prie džioviklio temperatūros.
If grains not dried and cleaned in time, impurities contaminated grains will start to heat up and may spoil. The sooner the biological activity of the grain mass is stabilized - the activity of grain and weed seeds, microorganisms and other living organisms, the greater the probability of preserving the quality and quantity of grain. Currently, shaft dryers are the most common for drying grain. The aim of the research is to investigate heat-mass exchange during high-temperature grain drying and to evaluate the technical and economic characteristics of a shaft dryer. It was found that with the increase of the initial grain moisture from 17.8 % to 21.5 %, the duration of the drying period increased 2 times, from 4 h to 8 h. It was found that in the batch dryer the grain evaporates on average 85.73 % during the drying period and on average 14.27 % during the cooling period. It was found that the absolute humidity of the dryer flowing through the grain layer reaches its maximum value after an average of 40 % of the drying period. The temperature of the effluent dryer rises and approaches the dryer temperature consistently during the drying period.