Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/106047
Type of publication: master thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Augaitė, Greta
Supervisor: Vaitkevičienė, Nijolė
Title: Laikymo įtaka bulvių stiebagumbių su skirtingos spalvos minkštimu kokybei
Other Title: Effect of storage on the quality of potato tubers with different coloured flesh
Extent: 57 p.
Date: 11-Jun-2020
Keywords: Bulvių stiebagumbiai;Potato tubers;Kontroliuojamo klimato kamera;Controlled climate chamber;Kokybė;Quality
Abstract: Tyrimo tikslas – nustatyti ir įvertinti bulvių stiebagumbių su skirtingos spalvos minkštimu kokybinius pokyčius laikymo metu. Tyrimo objektas – trijų bulvių veislių stiebagumbiai: 'Red Emmalie' (raudonas minkštimas), 'Violetta' (violetinis minkštimas), 'Vineta' (geltonas minkštimas). Darbo metodai: Atliktas dviejų veiksnių tyrimas: A – stiebagumbių laikymo trukmė (6, 12, 18 savaitės); B – skirtinga dujų sudėtis kontroliuojamo klimato kamerose (1 kamera: O2 – 2 %, CO2 – 7,5 %, N2 – 90,50 %, 2 kamera: O2 – 21 %, CO2 – 0,03 %, N2 – 78,97 %,). Standartiniais metodais bulvių stiebagumbiuose nustatyta: sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų, nitratų, krakmolo, pelenų, baltymų, ląstelienos kiekiai. Taip pat nustatyta stiebagumbių minkštimo spalva ir odelės tvirtumas, įvertint natūralūs masės nuostoliai. Darbo rezultatai: Esmingai mažiausi sausųjų medžiagų nuostoliai per visą laikymo periodą susidarė stiebagumbiuose laikytuose kameroje, kurios oro dujų sudėtis: 2 % O2, 7,5 % CO2 ir 90,50 % N2. Per visą laikymo periodą didesni pelenų, baltymų ir ląstelienos kiekiai 'Vineta' ir 'Red Emmalie' stiebagumbiuose susidarė kameroje, kurios oro dujų sudėtis buvo O2 – 21 %, CO2 – 0,03 %, N2 – 78,97 %. Nitratų kiekis tirtuose stiebagumbiuose laikymo metu abejose kontroliuojamo klimato kamerose esmingai sumažėjo, lyginant su stiebagumbiais prieš laikymą. 'Vineta' ir 'Violetta' stiebagumbių odelės tvirtumas per visą laikymo periodą esmingai sumažėjo kameroje, kurioje buvo 2 % – O2, 7,5 % – CO2 ir 90,50 % – N2. 'Red Emmalie' stiebagumbių odelės tvirtumas per visą laikymo periodą esmingai nepakito. Esmingai ryškiausias raudonos spalvos atspalvis nustatytas 'Red Emmalie' stiebagumbiuose po 18 laikymo savaičių antroje kameroje (O2 – 21 %, CO2 – 0,03 %, N2 – 78,97 %.). Ryškiausias mėlynos spalvos atspalvis nustatytas 'Violetta' veislės stiebagumbiuose po 6 laikymo savaičių abejose laikymo kamerose (atitinkamai -6,72 ir -7,17 NBS vnt.). Per visą laikymo periodą esmingai mažiausi natūralūs masės nuostoliai tirtų veislių stiebagumbiuose susidarė kameroje, kurios oro dujų sudėtis buvo: O2 – 2 %, CO2 – 7,5 %, N2 – 90,5 %.
Aim of the research: to determine and evaluate the qualitative changes during storage of potato tubers with different colored pulp. Object of the research: tubers of three potato varieties: 'Red Emmalie' (red pulp), 'Violetta' (purple pulp), 'Vineta' (yellow pulp). An investigation of two factors has been done: A – tuber’s storage time in weeks (three treatments: 6, 12, 18 weeks), B – different gas composition in controlled climate chambers (1 chamber: O2 – 2 %, CO2 – 7.5 %, N2 – 90.50 %, 2 chamber: O2 – 21 %, CO2 – 0.03 %, N2 – 78.97 %). The application of standard methods enabled to determine dry matter, soluble solids, nitrates, starch, ash, protein, crude fiber in potato tubers. The intensity of the color of the tuber pulp and the firmness of the skin were also determined, also estimating natural weight loss. Research results: Significantly the lowest dry matter losses during the whole storage period occurred in the tubers housed in a first chamber (2% O2, 7.5% CO2 and 90.50% N2). During the whole storage period, higher amounts of ash, protein and crude fiber in 'Vineta' and 'Red Emmalie' tubers were formed in the second chamber (O2 - 21%, CO2 - 0.03%, N2 - 78.97%). Compared to tubers before storage, nitrate levels in the tested tubers were significantly reduced during storage in both controlled climate chambers. The skin firmness of 'Vineta' and 'Violetta' tubers was significantly reduced throughout the storage period in a chamber containing 2% O2, 7.5% CO2 and 90.50% N2. The firmness of the skin of ‘Red Emmalie’ tubers did not change significantly throughout the storage period. Significantly the brightest shade of red was found in 'Red Emmalie' tubers after 18 weeks of storage in the second chamber (O2 - 21%, CO2 - 0.03%, N2 - 78.97%). The most pronounced blue hue was found in 'Violetta' tubers after 6 weeks of storage in both storage chambers (respectively -6.72 and -7.17 NBS). During the whole storage period, the significantly lowest natural weight loss in the tubers occurred in the chamber with the air gas composition: O2 - 2%, CO2 - 7.5%, N2 - 90.5%.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/106047
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF mag.)

Files in This Item:
greta_augaite_md.pdf1.68 MBAdobe PDF   Until 2025-06-11View/Open

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

34
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

24
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.