Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/105925
Type of publication: master thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Abramavičiūtė, Rugilė
Supervisor: Vaitkevičienė, Nijolė
Title: Skirtingų žemdirbystės sistemų įtaka biologiškai aktyvių medžiagų kaupimuisi bulvių stiebagumbiuose
Other Title: Effect of different agricultural systems on accumulation of biologically active compounds in potato tubers
Extent: 43 p.
Date: 10-Jun-2020
Keywords: Bulvės su spalvotu minkštimu;Potatoes with colored flesh;Fenoliniai junginiai;Phenolics;Ekologinis ūkininkavimas;Organic farming;Intensyvus ūkininkavimas;Conventional farming
Abstract: Pagal tradicinę bulvių auginimo technologiją tyrimui skirtos bulvės augintos intensyvaus ir ekologinio ūkininkavimo sistemose. Bulvių stiebagumbiuose efektyviosios skysčių chromatografijos metodu buvo nustatyti bendras fenolinių junginių, fenolinių rūgščių, flavonoidų, flavonolių ir antocianinų kiekiai. Gauti tyrimo duomenys statistiškai apdoroti dviejų veiksnių dispersinės analizės metodu (ANOVA), naudojant Fišerio LSD testą (p < 0,05) kompiuterine programa STATISTIKA (STATISTICA 10). Ekologiškai užauginti tirtų veislių stiebagumbiai pasižymėjo nuo 34,51 iki 66,86 % esmingai didesniu bendru fenolinių junginių kiekiu, nei užauginti intensyviai. Žemdirbystės sistema turėjo esminės įtakos ir fenolinių rūgščių bei flavonoidų kaupimuisi stiebagumbiuose. Patikimai didžiausias bendras fenolinių rūgščių kiekis nustatytas 'Laura' veislės stiebagumbiuose (83,46–128,85 mg 100 g-1 n. m.), o didžiausiu bendru flavonoidų kiekiu pasižymėjo 'Violetta' stiebagumbiai (49,70–60,40 mg 100 g-1 n. m.). Be sintetinių trąšų užaugintuose stiebagumbiuose (išskyrus 'Violetta') nustatyti esmingai didesni flavonolių kiekiai. Esmingai didžiausiu šio junginio kiekiu (8,11 mg 100 g-1 n. m.) pasižymėjo ekologinėmis sąlygomis auginti 'Laura' stiebagumbiai. Patikimai didesnius (24,65–44,06 %) antocianinų kiekius sukaupė ekologiškai auginti tirtų veislių stiebagumbiai. Nepriklausomai nuo ūkininkavimo būdo, patikimai daugiau šių junginių nustatyta 'Violetta' veislės bulvėse. Veislės 'Laura' stiebagumbiuose su geltonu minkštimu antocianinų nenustatyta.
Potatoes were grown following traditional potato production technology in conventional and organic farming systems. The amounts of total phenolic compounds, phenolic acids, flavonoids, flavonols and anthocyanins were measured by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) method. The data of the research were statistically analyzed by two-way analysis of variance (ANOVA) using Fisher's LSD test (p < 0.05) with computer program STATISTICA 10. Organically grown tubers of the studied cultivars had 34.51 to 66.86% significantly higher total phenolic compounds than conventionally grown. The farming system also had a significant effect on the accumulation of phenolic acids and flavonoids in the tubers. Reliably the highest total phenolic acids content was found in tubers of 'Laura' (83.46 – 128.85 mg 100 g-1 FW), and the highest total content of flavonoids was found in tubers of 'Violetta' (49.70 – 60.40 mg 100 g-1 FW). Significantly higher levels of flavonols were found in tubers grown without synthetic fertilizers (except 'Violetta'). Organically grown 'Laura' tubers had the highest content of this compound (8.11 mg 100 g-1 FW). Reliably higher (24.65 – 44.06%) amounts of anthocyanins were accumulated by organically grown tubers of the studied varieties. Irrespective of the farming method, significantly more of these compounds were found in ‘Violetta’ potatoes. Anthocyanins were not detected in tubers of 'Laura' variety with yellow flesh.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/105925
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF mag.)

Files in This Item:
rugile_abramaviciute_md.pdf2.57 MBAdobe PDF   Until 2025-06-10View/Open

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

68
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

36
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.