Skirtingų žemdirbystės sistemų įtaka biologiškai aktyvių medžiagų kaupimuisi bulvių stiebagumbiuose
Abramavičiūtė, Rugilė |
Pagal tradicinę bulvių auginimo technologiją tyrimui skirtos bulvės augintos intensyvaus ir ekologinio ūkininkavimo sistemose. Bulvių stiebagumbiuose efektyviosios skysčių chromatografijos metodu buvo nustatyti bendras fenolinių junginių, fenolinių rūgščių, flavonoidų, flavonolių ir antocianinų kiekiai. Gauti tyrimo duomenys statistiškai apdoroti dviejų veiksnių dispersinės analizės metodu (ANOVA), naudojant Fišerio LSD testą (p < 0,05) kompiuterine programa STATISTIKA (STATISTICA 10). Ekologiškai užauginti tirtų veislių stiebagumbiai pasižymėjo nuo 34,51 iki 66,86 % esmingai didesniu bendru fenolinių junginių kiekiu, nei užauginti intensyviai. Žemdirbystės sistema turėjo esminės įtakos ir fenolinių rūgščių bei flavonoidų kaupimuisi stiebagumbiuose. Patikimai didžiausias bendras fenolinių rūgščių kiekis nustatytas 'Laura' veislės stiebagumbiuose (83,46–128,85 mg 100 g-1 n. m.), o didžiausiu bendru flavonoidų kiekiu pasižymėjo 'Violetta' stiebagumbiai (49,70–60,40 mg 100 g-1 n. m.). Be sintetinių trąšų užaugintuose stiebagumbiuose (išskyrus 'Violetta') nustatyti esmingai didesni flavonolių kiekiai. Esmingai didžiausiu šio junginio kiekiu (8,11 mg 100 g-1 n. m.) pasižymėjo ekologinėmis sąlygomis auginti 'Laura' stiebagumbiai. Patikimai didesnius (24,65–44,06 %) antocianinų kiekius sukaupė ekologiškai auginti tirtų veislių stiebagumbiai. Nepriklausomai nuo ūkininkavimo būdo, patikimai daugiau šių junginių nustatyta 'Violetta' veislės bulvėse. Veislės 'Laura' stiebagumbiuose su geltonu minkštimu antocianinų nenustatyta.
Potatoes were grown following traditional potato production technology in conventional and organic farming systems. The amounts of total phenolic compounds, phenolic acids, flavonoids, flavonols and anthocyanins were measured by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) method. The data of the research were statistically analyzed by two-way analysis of variance (ANOVA) using Fisher's LSD test (p < 0.05) with computer program STATISTICA 10. Organically grown tubers of the studied cultivars had 34.51 to 66.86% significantly higher total phenolic compounds than conventionally grown. The farming system also had a significant effect on the accumulation of phenolic acids and flavonoids in the tubers. Reliably the highest total phenolic acids content was found in tubers of 'Laura' (83.46 – 128.85 mg 100 g-1 FW), and the highest total content of flavonoids was found in tubers of 'Violetta' (49.70 – 60.40 mg 100 g-1 FW). Significantly higher levels of flavonols were found in tubers grown without synthetic fertilizers (except 'Violetta'). Organically grown 'Laura' tubers had the highest content of this compound (8.11 mg 100 g-1 FW). Reliably higher (24.65 – 44.06%) amounts of anthocyanins were accumulated by organically grown tubers of the studied varieties. Irrespective of the farming method, significantly more of these compounds were found in ‘Violetta’ potatoes. Anthocyanins were not detected in tubers of 'Laura' variety with yellow flesh.