Gyvūnų gerovės tyrimai robotizuotoje karvidėje
Svarbiausi mikroklimato veiksniai yra oro temperatūra ir santykinis drėgnis, kurie daro didžiausią įtaką galvijų sveikumui ir produktyvumui. Tyrimai atlikti robotizuotoje boksinėje karvidėje. Tiriamuoju laikotarpiu oro temperatūra karvidėje kito nuo 8,9 ºC iki 21,8 ºC, kuomet lauke nuo 3,5 ºC iki 22,3 ºC. Santykis oro drėgnis viršijo normas keletą mėnesių, didžiausias reikalavimų neatitikimas buvo kovo mėnesį. Nors šio mėnesio vidutinis santykinis oro drėgnis virš guoliavietės buvo 84,63 %, tačiau tam tikromis laiko atkarpomis viršijo 88 %. Karvių produktyvumas didesnis nei fiksuotas vidutinis primilžis iš karvės Lietuvoje tam įtakos turi robotizuotas melžimas, kuris užtikrina dažnesnį ir kokybiškesnį melžimą. Karvės tvarte gali jaustis saugiai, laisvai išreikšti savo prigimtinius poreikius.
The most important microclimatic factors are air temperature and relative humidity, which have the greatest impact on the health and productivity of cattle. The studies were carried out in a robotic boxing cow. During the investigation period, the air temperature in the cow line varied from 8,9 ºC to 21,8 ºC, from 3,5 ºC to 22,3 ºC outside. The ratio of air humidity exceeded the norms for several months; the biggest mismatch was in March. Although this month's average relative humidity above the bearing was 84.63 %, in certain time intervals exceeded 88 %. The productivity of cows is higher than the fixed average cow in Lithuania is influenced by robotized milking, which ensures more frequent and better milking. Cows in the barn can feel safe, freely express their natural needs.