Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/105750
Type of publication: master thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Smeledytė, Justina
Supervisor: Krasauskas, Aurimas
Title: Diazotrofinių mikroorganizmų izoliavimas, kultivavimas ir jų poveikis vasarinių kviečių augimui
Other Title: Isolation and cultivation of diazotrophic microorganisms and influence of them on spring wheat growth
Extent: 63 p.
Date: 8-Jun-2020
Keywords: Paenibacillus spp.;Paenibacillus spp.;Diazotrofai;Diazotrophs;Endotrofai;Endotrophs;Kultivavimas;Cultivation;Fermentacija;Fermentation
Abstract: Tyrimai atlikti 2019-2020 metais UAB „BIOENERGY LT“ įmonės mokslinėje laboratorijoje. Iš dirvožemio ir žirnių šaknų gumbelių izoliuota trylika, galimai azotą fiksuojančių, mikroorganizmų, kurie identifikuoti atliekant 16S ribosominės RNR genų analizę. Iš jų atrinkti du, didžiausią potencialą turintys izoliatai Paenibacillus sp. S1 ir Paenibacillus sp. S7. Atrinktų bakterijų biomasė išauginta 5 L (EDF 5.4_1) bioreaktoriuje ir išsiųsta tyrimams į Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centrą (LAMCC), siekiant įvertinti šių mikroorganizmų poveikį vasarinių kviečių „Kolada“ augimui ir vystymuisi. Nustatyta, kad geriausią efektą kviečių augimui ir vystymuisi turėjo izoliatas Paenibacillus sp. S7.
The research of the master's thesis was carried out in the laboratory of ”BIOENERGY LT’’ company in 2019-2020. Thirteen microorganisms, which were possibly expected to fixing nitrogen, were isolated from soil and peas roots nodules and identified by gene analysis of 16S ribosomal RNA. Two of these isolates with the highest potential were selected for research on the growth and development of "Kolada" spring wheat. The biomass of selected bacteria was grown in a 5 L (EDF 5.4_1) bioreactor and sent for research to the Lithuanian Center for Agrarian and Forest Sciences (LAMCC) to assess the impact of these microorganisms on the growth and development of spring wheat ‘Kolada’. The isolate Paenibacillus sp. S7 was found to have the best effect on wheat growth and development.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/105750
Appears in Collections:2020 m. (ŽŪA AF mag.)

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

65
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.