Kiauliauogių (Solanum spp.) maistinių medžiagų pokytis nokimo laikotarpiu
Author | Affiliation |
---|---|
Vaišnoraitė, Gabrielė | |
Date | Start Page | End Page |
---|---|---|
2023 | 611 | 614 |
Tyrimo tikslas – palyginti Lietuvoje užaugintų skirtingų kiauliauogių rūšių vaisių kokybės rodiklius. Tyrimai atlikti VDU Žemės ūkio akademijoje, Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų katedros Augalinių žaliavų kokybės tyrimų laboratorijoje, 2022 metais. Tyrimu nustatytas sausųjų medžiagų, ląstelienos, baltymų kiekio pokytis skirtingu nokimo tarpsniu keturių kiauliauogių vaisių rūšių (S. retroflexum – lenktažiedė kiauliauogė, S. melanocerasum – vyšninė kiauliauogė, S. nigrum var. americanum – amerikinė kiauliauogė, S. villosum – gauruotoji kiauliauogė). Daugiausia sausųjų medžiagų visų rūšių vaisiuose nustatyta III nokimo tarpsniu, kur kas daugiau jų buvo S. nigrum var. americanum – 22,30 proc. ir S. retroflexum – 21,75 proc. kiauliauogių vaisiuose, palyginti su kitomis rūšimis per visą nokimo laikotarpį. S. villosum vaisiuose buvo nustatyti didžiausi ląstelienos kiekiai visais nokimo tarpsniais, palyginti su kitomis rūšimis. Nokstant vaisiams baltymų kiekis mažėjo. Didžiausiu kiekiu I tarpsnyje išsiskyrė S. melanocerasum vaisiai – 16,89 proc.
The aim of the research is to compare the quality indicators of the fruits of different types of nightshades grown in Lithuania. The research was done in 2022 at the Vytautas Magnus University Agriculture Academy at the Food Raw Materials Quality Laboratory of the Department of Agricultural and Food Sciences. This study determined the change in the amount of dry matter, fiber, and protein during different ripening stage in four types of nightshade fruit (S. retroflexum – wonderberry, S. melanocerasum – sunberry, Solanum. nigrum var. americanum – black nightshade, S. villosum – hairy nightshade). The highest amount of dry matter was determined in the III ripening stage for all varieties of nightshade fruits, significantly more of them were S. nigrum var. americanum 22.30% and S. retroflexum 21.75% compared to other species through the ripening period. Determined that S. villosum fruits had the highest amounts of fiber in all ripening stage compared to other species. During the ripening stage, the protein content in the fruits decreased. S. melanocerasum 16.85 % was determined in the highest amount of protein in stage I.
Conference | ||||
---|---|---|---|---|
2023-03-29 | 2023-03-29 | Akademija, Kauno r. | LT |