Skynimo laiko įtaka šilkmedžio (Morus alba L.) lapų cheminei sudėčiai
Author |
---|
Skirmantienė, Irina |
Date | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2025 | 22 | 795 | 799 |
Baltasis šilkmedis (Morus alba L.) dažniausiai naudojamas kaip funkcinis maistas ir medicininiais tikslais. Šilkmedžio lapai be pagrindinių biocheminių junginių pasižymi antioksidaciniais biologiškai aktyviais junginiais. Nuolatinė augalų analizė gali atskleisti naujas struktūras ir potencialiai neištirtus medžiagų apykaitos veiksnius. Nauji tyrimai šioje srityje praplės žinias ir prisidės prie maisto ir farmacijos pramonės pažangos.
Velsės ‘Galicia’ ir ‘Smuglianka’ šilkmedžio lapuose standartiniais metodais buvo nustatytas sausųjų medžiagų, ląstelienos, baltymų ir bendras aminorūgsčių kiekis. Atlikti tyrimas parodė, kad veislė ir skynimo laikas sausųjų medžiagų kiekiui esminės įtakos neturėjo. O esmingai didžiausias baltymų ir bendras aminorūgščių kiekis buvo nustatytas veislės ‘Galicia’ lapuose, skintuose birželio mėnesį.
White mulberry (Morus alba L.) is commonly used as a functional food and for medicinal purposes. Mulberry leaves, in addition to their main biochemical compounds, are characterized by antioxidant bioactive compounds. Continuous analysis of the plant may reveal new structures and potentially unexplored metabolic factors. New research in this area will expand our knowledge and contribute to the progress of the food and pharmaceutical industries.
The dry matter, fiber, protein and total amino acid content were determined in the leaves of the white mulberry varieties ‘Galicia” and ‘Smuglianka’ using standard methods. The study showed that the variety and the harvest time did not significantly affect the dry matter content. And significantly, the highest protein and total amino acid content was determined in the leaves of the variety ‘Galicia’ harvested in June.
Conference | ||||
---|---|---|---|---|
2025-03-10 | 2025-03-10 | Universiteto g. 10, Akademija, Kauno r. | LT |