L. edodes, I. lacteus, P. eryngii grybų fermentinio aktyvumo įvertinimas po terminio šoko ir mechaninių pažeidimų
Sabulytė, Viktorija |
Kaip ir daugelis kitų gyvų organizmų, grybai pasižymi jautrumu temperatūriniams svyravimams, kurie gali reikšmingai paveikti jų ląstelines funkcijas. Be to, mechaniniai pažeidimai taip pat gali paskatinti grybų fiziologinį aktyvumą bei turėti įtakos jų prisitaikymui prie aplinkos. Tokie pažeidimai sudaro sąlygas patogenui greičiau aptikti aplinkos signalus grybų ląstelėse ir reaguoti į juos. Atliktų eksperimentų rezultatai parodė, kad P. eryngii VMU001 fermentinis aktyvumas labiausiai padidėjo, prie šių termošoko sąlygų (40°C ir 3°C) nei kiti grybai. Prie 40°C, aukščiausias fermentinis aktyvumas 3x40min. šoko trukmėje siekė 0,087±0,0025 U/ml, o prie 3°C, aukščiausias fermentinis aktyvumas 3x20min. šoko trukmėje siekė 0,073±0,0037 U/ml. O grybo mechaninio pažeidimo procedūros hifų susidarymui, geriausiai pagreitino, ant mikroskopo stiklelio, naudojant 30µl salyklo terpę, ypač grybui P. eryngii
Like many other living organisms, fungi are highly sensitive to changes in different temperatures, which can affect their cellular functions. In addition, mechanical damage can also stimulate the physiological activity of fungi and stimulate their adaptive response. Such damage allows the pathogen to quickly detect environmental signals in fungal problems and respond to them. The experimental results show that the enzymatic activity of P. eryngii increased the most under these thermo shock conditions: at 40°C, the maximum enzymatic activity 3x40min. during the shock duration, reached 0,087±0,0025 U/ml. and at 3°C, the maximum enzymatic activity 3x20min. during the shock duration, reached 0,073±0,0037 U/ml. and the procedures of mechanical damage of the hyphal formation were best accelerated on the microscopic slide, using 30µl of malt medium, especially for the fungus P. eryngii.