Citrinų vaisių kokybės pokyčiai laikymo metu
Šerkšnaitė, Aistė |
Bakalauro darbas susideda iš 40 puslapių, 9 paveikslų, 1 lentelės ir 82 literatūros šaltinių. Tyrimo objektas – ‘Interdonato‘ veislės citrinų vaisiai. Tyrimo tikslas – ištirti 8 savaites laikomų citrinų vaisių kokybę. Tyrimo uždaviniai: • Nustatyti laikomų citrinų vaisių natūralius masės nuostolius. • Išanalizuoti laikomų citrinų vaisių cheminę sudėtį, žievelės eterinių aliejų kiekį. • Įvertinti laikomų citrinų kokybinius pokyčius. Tyrimai atlikti Atviros prieigos žemės ir miškų jungtinio tyrimų centro Augalinių žaliavų kokybės laboratorijoje. Tyrimo metodai: Citrinų vaisiai buvo patalpinti kontroliuojamos atmosferos kameroje, kurioje nustatyta 12 °C temperatūra bei 90% santykinis oro drėgnis, ir laikyti aštuonias savaites. Cheminės analizės ir natūralūs masės nuostoliai buvo nustatomi kas antrą savaitę, iš viso 5 kartus. Standartiniais metodais ištirta citrinų vaisių žievelių spalva, eterinių aliejų kiekis, sulčių pH, sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, vitamino C, organinių rūgščių, bendro fenolinių junginių ir pelenų kiekiai. Visi tyrimo duomenys apdoroti kompiuterine statistikos programa „STATISTICA 12“, naudojant vieno veiksnio dispersinės analizės metodą (ANOVA). Skirtumų tarp vidurkių statistinis patikimumas įvertintas Fišerio LSD testu (p<0,05). Tyrimo rezultatai: Per 8 laikymo savaites citrinų vaisių natūralūs masės nuostoliai išaugo: sumažėjo vaisių masė, skersmuo ir sultingumas. Citrinų vaisių pH, sausųjų medžiagų ir vitamino C kiekiai svyravo, tačiau po 8 savaičių iš esmės nepakito. Tirpių sausųjų medžiagų, organinių rūgščių ir pelenų kiekiai padidėjo. Eterinių aliejų ir bendras fenolinių junginių kiekis po laikymo periodo sumažėjo, o citrinų vaisių žievelės spalva iš esmės nepakito. Reikšminiai žodžiai: citrinos, cheminė sudėtis, optimalios laikymo sąlygos, kokybiniai pokyčiai.
Bachelor Graduation Thesis, 40 Pages, 9 Figures, 1 Table, 82 References. Research object – ‘Interdonato’ lemon fruits. Research aim – to examine changes in the qualitative indicators of lemon fruits stored 8 weeks. Objectives: • Determine the natural weight loss of stored lemon fruits. • Examine chemical composition, color and essential oils of stored lemon fruits. • Compare the qualitative changes of stored lemon fruits. Research methods: Lemon fruits were stored for 8 weeks in a controlled atmosphere, which measured at 12 °C temperature and 90% humidity. Every second week of the process, the chemical analysis and natural weight loss of the lemon fruits were identified. The application of standard methods enabled to identify the fruit peel color, essential oil quantity, the pH of the liquid, soluble solids, the amounts of vitamin C, organic acids and the total amount of phenolic compounds and ash within the fruits. The research results were processed using a computer program “STATISTICA 12”, applying the method of one-factor dispersion analysis (ANOVA). The statistical reliability of the differences between the averages was estimated by Fisher’s LSD Test (r<0,05). Research results: During 8 weeks of the storage, the weight mass of the lemon fruit, its diameter and the juiciness has decreased. Throughout the experiment, the pH of the fruits, their amounts of dry matter and vitamin C were unstable, but at the end of storage period has not changed. The quantity of soluble solids, acidity and ash increased while the essential oils and total phenolic compound decreased. The color of lemon fruits peel has not changed significally. Keywords: lemon, chemical composition, optimal storage conditions, quality changes.