Suaugusiųjų psichologinio lankstumo ryšys su emocine būsena ir valgymo įpročiais
Guptor, Marina |
Naujausių tyrimų duomenimis, psichologinis lankstumas yra svarbus psichikos sveikatos komponentas: psichologinio lankstumo trūkumas susijęs su daugeliu psichinės ir fizinės sveikatos sutrikimų. Psichologinis lankstumas yra svarbus veiksnys siekiant gerovės, todėl jis gali būti naudingas skatinant sveikatai palankų elgesį. Daugelio Europos valstybių gyventojų mityba nėra palanki sveikatai. Mitybos įpročių gerinimas yra visuomenės, o ne tik individuali problema. Tam reikalingas daugiasektorinis, daugiadisciplinis, į gyventojus orientuotas ir kultūriškai reikšmingas požiūris, todėl svarbu tyrinėti įvairius būdus ir metodus, kaip galima skatinti sveikatai palankius valgymo įpročius. Tyrimo tikslas – nustatyti suaugusiųjų psichologinio lankstumo ryšį su emocine būsena ir valgymo įpročiais. Tyrime dalyvavo 492 pilnamečiai respondentai (155 vyrai ir 335 moterys). Tyrimui atlikti buvo naudojama apklausa, kuri sudaryta iš sociodemografinių klausimų, PANAS klausimyno (angl. Positive Affect and Negative Affect Schedule) (Watson ir Tellegen, 1985), Trijų faktorių valgymo klausimyno (angl. The Three-Factor Eating Questionnaire-R21 TFEQ-R21), (Karlsson ir kt., 2000), Personalizuoto psichologinio lankstumo klausimyno (angl. Personalized Psychological Flexibility Inventory, PPFI) (Kashdan et al., 2020). Tyrimo rezultatai atskleidė, kad psichologinis nelankstumas (vengimas) stiprina ryšį tarp neigiamo emocingumo ir emocinio bei nekontroliuojamo valgymo. Psichologinis lankstumas (priėmimas ir pasitelkimas) nesilpnina ryšio tarp neigiamo emocingumo ir emocinio bei nekontroliuojamo valgymo.
Recent research shows that psychological flexibility is an important component of mental health and a lack of psychological flexibility is associated with a number of mental and physical health problems. Psychological flexibility is an important factor in achieving well-being and may therefore be useful in promoting health-related behaviour. The diet of the population of many European countries is not conducive to health. Improving eating habits is a societal problem, not just an individual problem. This requires a population-oriented, multisectoral, multidisciplinary and culturally relevant approach. Therefore, it is important to explore various ways and methods of promoting health-related eating habits. The aim of the study is to determine the relationship between psychological flexibility of adults and emotional state and eating habits. 492 adult respondents (155 men and 335 women) participated in the study. A survey consisting of sociodemographic questions, PANAS Questionnaire (Positive Affect and Negative Affect Schedule) (Watson and Tellegen, 1985), the Three-Factor Eating Questionnaire (The Three-Factor Eating Questionnaire-R21 TFEQ-R21), (Karlsson etc., 2000), Personalized Psychological Flexibility Questionnaire (Personalized Psychological Flexibility Inventory, PPFI) (Kashdan et al., 2020) was used for the study. The results of the study showed that psychological inflexibility (avoidance) strengthens the relationship between negative emotionality and emotional and uncontrolled eating. Psychological flexibility (acceptance and coping) does not moderate the relationship between negative emotionality and emotional and uncontrolled eating.