Valgomojo pomidoro (Solanum lycopersicum), auginamo lauke ir šiltnamyje, derliaus ir jo kokybės palyginimas
Stanislovaitytė, Gintarė |
2021 metais, Šakių rajone, Griškabūdžio miestelyje, šiltnamyje ir lauke buvo auginami trijų veislių pomidorai, vėliau buvo atlikti jų derliaus ir derliaus kokybės tyrimai. Tyrimo objektas: Valgomojo pomidoro, auginamo lauke ir šiltnamyje veislės: ‘Tomatina F1’, ‘Troy F1’, ‘Pink bomb F1’. Tyrimo tikslas - Palyginti lauke ir šiltnamyje augintų skirtingų veislių pomidorų derlingumą ir derliaus kokybę. Tyrimo uždaviniai: 1. Nustatyti ir palyginti šiltnamyje ir lauke augintų skirtingų veislių pomidorų derlių. 2.Nustatyti ir palyginti šiltnamyje ir lauke augintų skirtingų veislių pomidorų biometrinius rodiklius. 3. Nustatyti ir palyginti šiltnamyje ir lauke augintų skirtingų veislių pomidorų cheminę sudėtį. Tyrimo metodai: apskaičiuotas vidutinis derlius iš kvadratinio metro, vidutinis pomidorų vaisių skaičius iš kvadratinio metro, išmatuota vidutinė pomidoro vaisiaus masė, vidutinis augalo aukštis. Standartizuotais metodais nustatyta: vitamino C, kalio, nitratų, sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų kiekiai. Tyrimo rezultatai: ‘Troy F1’ veislės pomidorus auginant lauke nustatytas esmingai didesnis tirpiųjų sausųjų medžiagų (4,77 proc.), sausųjų medžiagų (7,30 proc.), vitamino C (146,67 mg kg-1) kiekis ir esmingai mažesnis nitratų kiekis (10,11 mg kg-1), o šiltnamyje – esmingai didesnis derlingumas (13,10 kg m-2), pomidorų skaičius (86,67 vnt. m-2), augalų aukštis (104,43 cm), pomidorų masė (147,78 g). ‘Tomatina F1’ veislės pomidorus auginant lauke nustatytas esmingai didesnis pomidorų vaisių kiekis (92,33 vnt. m-2), tirpiųjų sausųjų medžiagų (4,23 proc.), kalio (2709,81 mg kg-1), vitamino C (92,35 mg kg-1) kiekis, o auginant šiltnamyje – esmingai didesnė vaisiaus masė (150,11 g), augalų aukštis (92,10 cm). ‘Pink bomb F1’ veislės pomidorus auginant lauke nustatytas esmingai didesnis tirpiųjų sausųjų medžiagų (5,13 proc.), kalio (2884,75 mg kg-1), sausųjų medžiagų (8,06 proc.), vitamino C (158,40 mg kg-1) kiekis, o šiltnamyje – esmingai didesnis derlingumas (13,65 kg m-2), pomidorų skaičius (108,33 vnt. m-2), vaisių masė (126,03 g), augalų aukštis (88,87 cm).
In the year 2021 three different varieties of tomatoes were grown in the field and in the greenhouse. The experiment took place in Griškabūdis town, Šakiai district. Research object: Different varieties of tomatoes grown in the field and in the greenhouse: ‘Troy F1’, ‘Tomatina F1’, ‘Pink bomb F1’. Research aim: Compare the yield and its quality of tomatoes grown in the field and in the greenhouse Objectives: 1. To determine and compare the yield of different species of tomatoes grown in the field and in the greenhouse. 2. To determine and compare biometric data of different species of tomatoes grown in the field and in the greenhouse. 3. To determine and compare chemical composition of different species of tomatoes grown in the field and in the greenhouse Research methods: calculated average yield from one square meter, average number fruits, average weight of fruit, average height of plants. Concentration of vitamin C, potassium, nitrates, dry materials and soluble dry materials were determined by standardized methods. Research results: ‘Troy F1’ tomatoes, grown in field demonstrated significantly higher levels of soluble dry materials (4,77 %), dry materials (7,30 %), vitamin C (146,67 mg kg-1) and significantly lower level of nitrates (10,11 mg kg-1), ‘Troy F1’ tomatoes, grown in the greenhouse demonstrated significantly higher productivity (13,10 kg m-2), more fruits (86,67 units m-2), higher plants (104,43 cm), weight of fruit (147,78 g). ‘Tomatina F1’ tomatoes, grown in field had significantly more fruits (92,33 units m-2), soluble solid materials (4,23 %), potassium (2709,81 mg kg-1), vitamin C (92,35 mg kg-1), ‘Tomatina F1’ tomatoes grown in greenhouse had significantly bigger fruits (150,11 g) and higher plants (92,10 cm). ‘Pink bomb F1’ tomatoes grown in field demonstrated significantly higher level of soluble solid materials (5,13 mg kg-1), potassium (2884,75 mg kg-1), soluble solids (8,06 %), vitamin C (158,40 mg kg-1), ‘Pink bomb F1’ tomatoes grown in the greenhouse demonstrated significantly higher productivity (13,65 kg m-2), number of fruits (108,33 units m-2), heavier fruits (126,03 g), higher plants (88,87 cm).