Kanapių sėklų aliejaus kokybės tyrimas
Vainutytė, Emilija |
Tyrimo tikslas – nustatyti šaltai spausto kanapių sėklų aliejaus cheminę sudėtį ir fizikines savybes. Darbo uždaviniai: Nustatyti šaltai spausto aliejaus iš lukštentų ir nelukštentų kanapių sėklų cheminę sudėtį (peroksidų, riebalų rūgščių skaičių, chlorofilų a ir b, karotenoidų, bendrą fenolinių junginių kiekį) ir fizikines savybes ( aliejaus indukcinį periodą, tankį, klampą bei spalvą); Palyginti aliejaus iš lukštentų ir nelukštentų sėklų cheminę sudėtį ir fizikines savybes; Įvertinti aliejaus kokybės pokyčius laikymo metu. Tyrimo metodai: iš ekologiškų lukštentų ir nelukštentų kanapių sėklų, šalto spaudimo presu (PR-H100/1), buvo spaudžiamas aliejus. Išspaustas aliejus buvo supiltas į tamsaus stiklo butelius ir laikomi šaldytuve. Aliejaus cheminei sudėčiai nustatyti buvo vertinamas peroksidų, riebalų rūgščių skaičius, chlorofilų a ir b, karotenoidų bei fenolinių junginių kiekis, o fizikinėms savybėms įvertinti buvo nustatytas aliejaus indukcinis periodas, tankis, dinaminė klampa ir spalvos pokyčiai laikymo metu. Tyrimo rezultatai ir išvados: po dviejų mėnesių laikymo nustatytas riebalų rūgščių skaičiaus, fenolinių junginių kiekio didėjimas tiek ekologiškų lukštentų, tiek ekologiškų nelukštentų kanapių sėklų aliejuose, taip pat nustatytas esminis, chlorofilų a ir b kiekio sumažėjimas. Ekologiškų lukštentų kanapių sėklų aliejuje pastebėtas indukcinio periodo didėjimas, tam įtakos turėjo peroksidų ir riebalų rūgščių skaičiaus didėjimas, todėl šis aliejus yra mažiau atsparus oksidaciniam gedimui.
The aim of research is to determine the chemical composition and physical properties of cold-pressed hemp seed oil. Research objectives: To determine the chemical composition (peroxides, number of fatty acids, chlorophylls a and b, carotenoids, total phenolic compounds) and the physical properties (induction period, density, viscosity and colour) of cold-pressed shelled and unshelled hempseed oil; To compare the chemical composition and physical properties of shelled and unshelled seed oils; To assess the changes in the quality of the oil during storage. Research methodology: Oil was extracted from organic shelled and unshelled hemp seeds using a cold press (PR-H100/1). The pressed oil was poured into dark glass bottles and stored in a refrigerator. The chemical composition of the oil was determined by assessing the content of peroxides, the number of fatty acids, chlorophylls a and b, carotenoids and phenolic compounds and the physical properties of the oil were evaluated by determining the induction period, density, dynamic viscosity and the colour changes during storage. Research results and conclusions: after two months of storage, an increase in the number of fatty acids and phenolic compounds was observed in both organic shelled and unshelled hemp seed oils, along with a significant decrease in the chlorophylls a and b content. An increase in the induction period was observed in the organic shelled hemp seed oil, influenced by an increase in the number of peroxides and fatty acids, making it less resistant to oxidative deterioration.