Beržų sulos cheminė sudėtis
Taraškevičiūtė, Agnė |
Tyrimo atlikimo vieta: Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija. Augalinių žaliavų kokybės bei Maisto žaliavų, agronominių tyrimų laboratorijos. Tyrimo objektas: karpotojo beržo (Betula pendula Roth.) sula. Tyrimo tikslas: palyginti, beržų sulos surinktos skirtingose Lietuvos vietose, cheminę sudėtį ir kokybę. Tyrimo uždaviniai: nustatyti ir įvertinti beržų sulos cheminę sudėtį (bendrą fenolinių junginiu, vitamino C, kalio, organinių rūgščių, sausų tirpiųjų medžiagų kiekį ir pH vertę); nustatyti beržų sulos spalvą. Tyrimo metodai: Beržų sulos cheminė sudėtis buvo vertinta nustatant standartiniais metodais, sausų tirpių, spalvos, fenolinių junginių, kalio, vitamino C ir organinių rūgščių kiekį . Tyrimų duomenys apdoroti STATISTICAprograma, naudojant dispersinės analizės metodą ANOVA. Tyrimo rezultatai: Esmingai didesnis organinių rūgščių (6,91 mg 100g-1) kiekis ir didesnė pH vertė (6,25) buvo nustatyta sulos mėginyje iš Vilniaus rajono, o esmingai didesnis fenolinių junginių (1,40 mg 100g-1) ir vitamino C kiekis (5,55 mg 100g-1) nustatytas mėginyje iš Telšių rajono. Ženkliai didžiausias tirpių sausųjų medžiagų (1,70 %) kiekis nustatytas suloje, kuri surinkta Kauno rajone. Esmingai šviesiausias buvo vanduo, o esmingai mažiau šviesi buvo sula, kuri buvo surinkta iš Kauno – 51,23 NBS vnt. Didžiausias raudonos spalvos intensyvumas (-0,59 NBS vnt.) lyginant su distiliuotu vandeniu buvo nustatytas sulos mėginyje gautame Telšių rajone. Tiriant spalvos intensyvumą nuo geltonos iki mėlynos didelių skirtumų rasta nebuvo, tačiau galima išskirti esmingai mažiausią b* koordinatės reikšmę (-0,39 NBS vnt.), kuri buvo rasta mėginyje iš Vilkaviškio rajono.
Research object: birch sap collected from different regions of Lithuania Research aim: The aim of the study was to determine how the chemical composition of birch sap can be influenced by the place of growth. Objectives:
- To determine the chemical composition of birch sap;
- Evaluate (total amount and pH of phenolic compounds, vitamin C, potassium, organic acids, dry soluble substances);
- To determine the color of birch sap. Research methods: the chemical composition of birch sap was evaluated by setting standard methods, dry soluble, color, phenolic compounds, potassium, vitamin C and organic acids. The research data were processed by STATISTICA program using the ANOVA method of analysis of variance. Research results: Significantly higher content of organic acids (6.91 mg 100g-1) and higher pH value (6.25) were found in the birch sap sample from Vilnius district, and significantly higher content of phenolic compounds (1.40 mg 100g-1) and vitamin C amount (5.55 mg 100g-1) was determined in a sample from Telšiai district. Significantly the highest amount of soluble dry matter (1.70%) was found in the sap which was collected in Kaunas district. Essentially the brightest was the juice, which was collected from Kaunas - 51.23 NBS units. The highest intensity of red color (-0.59 NBS units) was determined in the birch sap sample obtained in Telšiai district. No significant differences in color intensity from yellow to blue were observed.