Sportuojančių kūno rengyba maitinimosi ypatumai
Kovalenkov, Nikita |
Tyrimo aktualumas. Sportinę mitybą propaguojantys asmenys daugiausia dėmesio skiria sporto rūšiai, skysčių ir maisto kiekiui. Be to, jie itin rūpinasi svarbiausių maistinių medžiagų suvartojimą, tokių kaip vitaminai, mineralai, papildai ir organinės medžiagos, įskaitant angliavandenius, baltymus ir riebalus. Tyrimo problema – netinkamai besimaitinantys asmenys, sportuojantys kūno rengybą, gali turėti prastus išvaizdos parametrus. Tyrimo uždaviniai –
- Nustatyti asmenų, sportuojančių kūno rengybą, požiūrį į mitybą.
- Nustatyti asmenų, sportuojančių kūno rengybą, esminius mitybos principus. Tyrimo objektas – sportuojančių kūno rengybą mityba. Tyrimo tikslas – išanalizuoti sportuojančių kūno rengybą maitinimosi ypatumus Tyrimo metodai: mokslinės literatūros analizė, kiekybinis tyrimas – anketavimas. Tyrimo imtis. Tyrime dalyvavo 18 – 35 metų kūno rengybą propaguojantys asmenys, gyvenantys Vilniuje ir Kaune (N=52). Tyrimą ribojo tai, kad nemaža dalis respondentų (net ir anonimiškai) nenorėjo dalyvauti tyrime, kadangi jie manė, kad jų atsakymai gali turėti neigiamos įtakos jų karjerai ar darbui. Rezultatai. Kūno rengybą sportuojantys asmenys valgo tris kartus per dieną, o užkandžiauja taip pat tris kartus. Sportininkai stengiasi nevartoti saldumynų, duonos ir batono kepinių bei įvairiais būdais paruoštų bulvių. Jie daugiausia valgo: mėsos, žuvies, pieno produktus ir kiaušinius. Išvados: Sportininkai kurie aukštam lygi užsiimą kūno rengybą, gauna didelius krūvius, treniruotes yra intensyvios, reikalaujančios didėlio energijos kiekio, todėl norint visiškai pilnai atsistatyti ir pasiekti gerų rezultatu kūno rengyboje ,atsigavimas yra labai svarbus aspektas. Išnagrinėta literatūra patvirtina faktus, kad racionalus maitinimasis yra svarbiausias komponentas, kūno rengybą sportuojantiems žmonėms. Ištyrus asmenų, sportuojančių kūno rengybą, esminius mitybos principus, remiantis empiriniu tyrimu, teigtina, kad daugelis kūno rengybą propaguojančių asmenų stengėsi maitinis sveikai ir pilnavertiškai: valgė jautienos ir vištienos maisto produktus, taip pat grūdinės kilmės ir pieno produktus, o taip pat nemaža dalis jų valgė kiaušinius. Daugelis tiriamųjų per dieną valgydavo tris kartus, o užkandžiaudavo taip pat tris kartus. Tiriamieji daugiausia vartojo kofeiną, kreatiną, angliavandenius bei nepakeičiamų riebalų rūgščių turinčius maisto papildus. Reikšminiai žodžiai: sportas, mityba, kūno rengyba.
Relevance of the research. People who promote sports nutrition focus on the sport, the amount of fluids and food. In addition, they pay close attention to the intake of essential nutrients such as vitamins, minerals, supplements, and organic matter, including carbohydrates, proteins, and fats. The problem of the study is that malnourished people exercising in physical fitness may have poor appearance parameters. The object of the work - nutrition of athletes in fitness training. The aim of the work is to analyze the peculiarities of nutrition of fitness athletes Research methods: analysis of scientific literature, quantitative research - questionnaire. Research tasks :
- To determine the attitude of individuals who exercise in fitness to nutrition.
- To establish the essential principles of nutrition for peoples exercising physical fitness. The survey sample. The study involved physical activity promoters aged 18-35 living in Vilnius and Kaunas (N = 52). Results. Fitness athletes eat three times a day and have snacks three times as well. Athletes try not to eat sweets, bread and pastries, and potatoes prepared in various ways. They eat mainly: meat, fish, dairy products and eggs. Conclusions: Athletes who have a high level of fitness, receive heavy loads, workouts are intense, require a lot of energy, so recovery is a very important aspect in order to fully recover and achieve good results in fitness. The literature reviewed confirms the fact that rational nutrition is the most important component of fitness training for people. An examination of the basic nutritional principles of fitness enthusiasts, based on empirical research, shows that many fitness enthusiasts tried to eat healthy and wholesome: they ate beef and chicken foods, as well as grain and dairy products, as well as a significant part of them ate eggs. Most subjects ate three meals a day and had snacks three times as well. Subjects mainly consumed caffeine, creatine, carbohydrates, and dietary supplements containing essential fatty acids. Keywords: sports, nutrition, fitness.