Kauno miesto konditerija 1990–2004 m.: įmonės, produkcija, kainos
Sarapinaitė, Kotryna |
Kauno konditerinė pramonė pradėjusi formuotis dar XIX a. darė įtaką skirtingoms gyventojų socialinėms grupėms ir po 1990 m. nepriklausomybės atkūrimo. Atsižvelgiant į tai, kad maisto istorijos vystymasis – lėtas procesas, skirtingose 1990 – 2004 m. Kauno konditerijos srityse galime matyti tiek sovietmečio, tiek tarpukario, tiek jau visiškai naujas laikotarpio, po 1990 m., konditerines tendencijas. Todėl šio darbo tikslas – apžvelgti įmones gaminusias konditerinius maisto gaminius Kauno mieste 1990 – 2004 m. Siekiant atskleisti unikalius ir kompleksinius tyrimo tikslo dėmenis remtasi skirtingomis šaltinių grupėmis: pirmine apklausos informacija; fotofiksacine bei video medžiaga; Kauno regioninio bei Lietuvos centrinio valstybės archyvų saugomais dokumentais; Vilniaus universiteto Rankraščių skyriuje saugomais diplominiais darbais; referentiniais publikuotais šaltiniais; socialinių tinklų žinutėmis bei periodika. Tikslui pasiekti buvo išsikelti keturi uždaviniai: 1. Apibendrinti konditerinių įmonių tankį ir pasiskirstymą Kauno mieste; 2. Išanalizuoti skirtingas konditerinės produkcijos rūšis, gamintas Kauno konditerijos įmonėse; 3. Apžvelgti Kauno konditerinės produkcijos kainų kaitos duomenis ir jų poveikį skirtingoms ekonominės galios įmonėms bei gyventojams; 4. Suprasti konditerinę produkciją gaminusių ir realizavusių įmonių bei eilinių žmonių socialinį santykį. Darbo tema ir išsikelti uždaviniai suponuoja nuoseklų darbo skirstymą ir uždavinių sprendimą, tačiau dėl surinktų duomenų, kurie byloja apie skirtingus tiriamų objekto rūšių vystymosi etapus pasirinktas lygiagretus darbo uždavinių analizavimas ir sprendimas, kuris atsispindi ir išvadose.
The confectionery industry in Kaunas, which began to take shape as early as the 19th century, continued to influence various social groups even after the restoration of independence in 1990. Considering that the development of food history is a slow process, in the various sectors of Kaunas's confectionery industry from 1990 to 2004, we can observe trends from the Soviet period, the interwar period, as well as entirely new tendencies that emerged after 1990. Therefore, the aim of this work is to review the companies that produced confectionery food products in the city of Kaunas from 1990 to 2004. To uncover the unique and complex elements of this research objective, a wide range of source groups were used: primary survey data; photographic and video materials; documents preserved in the Kaunas Regional and Lithuanian Central State Archives; thesis works stored in the Manuscript Department of Vilnius University; published reference sources; social media posts; and periodicals. To achieve the main objective, four specific tasks were set: 1. To summarize the density and distribution of confectionery companies in Kaunas city; 2 To analyze different types of confectionery products produced in Kaunas confectionery companies; 3. To review data on price changes in Kaunas confectionery products and their impact on companies of different economic power and residents.; 4. To understand the social relationship between enterprises producing and distributing confectionery and ordinary people. The topic and the set tasks suggest a logical and structured division of the study and a sequential approach to solving the research questions. However, due to the nature of the collected data, which reveals different stages of development of the objects under investigation, a parallel approach to task analysis and resolution was chosen, and this is reflected in the conclusions.