Mulčio ir sodinamosios medžiagos paruošimo būdo įtaka valgomųjų česnakų pasėlio piktžolėtumui bei produktyvumui
Daraškevičienė, Donata |
Magistrantūros studijų baigiamajame darbe pateikiami tyrimų duomenys apie sodinamosios medžiagos ir skirtingų mulčių poveikį valgomiesiems česnakams, įtaką piktžolėtumui ir derlingumui. Darbo objektas: valgomojo česnako (Allium sativum L.) pasėlis su skirtingai paruošta sodinamąja medžiaga, kuriame naudojami skirtingi organiniai mulčiai. Darbo metodai: Bus atliekamas dviejų veiksnių lauko eksperimentas valgomųjų česnakų veislė ‘Žeimiai‘ pasėlyje, žieminė forma. Bus naudojami du skirtingi sėklos paruošimo būdai: sodinamos neapdorotos česnako skiltelės ir skiltelės laikytos 8 val. 0,05 proc. koncentracijos kalio permanganato tirpale (KMnO4). Pavasarį sudygęs pasėlis bus mulčiuojamas skirtingais mulčiais: žolės, šieno ir durpės substrato. Laukeliai yra vienodo dydžio – 5,8 m 2. Pasėlis suskirstytas į tris pakartojimus. Laukeliai pakartojimo blokuose išdėstyti rendomizuotu būdu. Piktžolių apskaita atlikta nuo gegužės mėn. iki liepos mėn. Kiekvienos rūšies piktžolių daigai suskaičiuoti ir išrauti. Piktžolių kiekis perskaičiuotas vnt. m-2 , kas 4 savaitės. Česnakų derlingumas nustatytas svėrimo metodu. Darbo rezultatai: Sodinamosios medžiagos apdorojimas KMnO4 neturėjo esminės įtakos česnakų pasėlio tankumui, abiejuose pasėliuose augalų peržiemojimas buvo 87,0 proc. Mulčiavimas reikšmingai mažino česnakų pasėlio piktžolėtumą, lyginant su nemulčiuotu pasėliu. Geriausiai piktžoles slopino durpių mulčias, trumpaamžių piktžolių kiekis mažėjo 55,0 proc. Žolės ir šieno mulčiai, taip pat mažino piktžoles, tačiau efektyvumas buvo šiek tiek mažesnis apie 44 proc. ypač prieš daugiametes piktžoles. Mulčiuojant pasėlius užaugintas 10-22 proc. didesnis derlius, lyginant su nemulčiuotu pasėliu. Sėklinę medžiagą apdorojus KMnO₄ tirpalu visi mulčiai turėjo tendenciją didinti ropelių masę, palyginus su nemulčiuotu pasėliu. Sėklos apdorojimo būdas esmingai didino valgomųjų česnakų ropelių masę tik mulčiuojant pasėlį šienu. Aukščiausios kokybės (<45mm) česnakų ropelių kiekis mulčiuotuose pasėliuose didėjo vidutiniškai 14,0 proc., o naudojant žolės mulčią iki 22,0 proc. Tai įrodo, kad mulčiavimas gali pagerinti ne tik derlių, bet ir jo kokybinius rodiklius. KMnO₄ apdorojimas dažniausiai mažino aukščiausios kokybės česnakų kiekį vidutiniškai 7,0 proc., išimtis mulčiuojant šienu, sėklos apdorojimas KMnO₄ tirpalu valgomųjų česnakų parametrus gerino 45,3 proc, tačiau apdorojimas KMnO₄ turėjo neigiamą įtaką skiltelių skaičiui ropelėje.
The master's thesis presents research data on the effect of planting material and different mulches on edible garlic (Allium sativum L.), its impact on weed infestation and yield. Object of the study: An edible garlic (Allium sativum L.) crop with differently prepared planting material, using various organic mulches. Methods: A two-factor field experiment will be carried out on a winter form of edible garlic cultivar ‘Žeimiai’. Two different seed preparation methods will be used: unprocessed garlic cloves and cloves kept for 8 hours in a 0.05% potassium permanganate solution (KMnO4). In the spring, the emerging crop will be mulched with different mulches: grass, hay, and peat substrate. The field plots are of equal size – 5.8 m². The plots are arranged in three repetitions. The plots within the repetition blocks are randomized. The accounting will be done from May to July. The number of weeds of each species will be counted and uprooted. Weed density will be recalculated per m². Garlic yield will be determined by the weighing method. Results of the study: Treatment of planting material with KMnO₄ had no significant effect on garlic crop density; in both fields, plant overwintering was 87%. Mulching significantly reduced weed infestation in the garlic crop compared to the unmulched crop. Peat mulch was the most effective in suppressing weeds, reducing the number of annual weeds by 55%. Grass and hay mulches also reduced weed pressure, though their effectiveness was slightly lower—around 44%, especially against perennial weeds. Mulching increased yield by 10–22% compared to the unmulched crop. When seed material was treated with KMnO₄ solution, all types of mulch tended to increase bulb mass compared to the unmulched crop. The seed treatment method significantly increased the edible garlic bulb mass only when the crop was mulched with hay. The amount of top-quality bulbs (<45 mm) increased by an average of 14% in mulched crops, and up to 22% with grass mulch. This proves that mulching can improve not only the yield but also its quality parameters. KMnO₄ treatment generally reduced the quantity of top-quality garlic bulbs by an average of 7%, with an exception when hay mulch was used—then, KMnO₄ treatment improved edible garlic parameters by 45.3%. However, KMnO₄ treatment negatively affected the number of cloves per cloves. Keywords: organic mulches, weeds, productivity, garlic.