Datulinės paprikos (Capsicum chinense) veislių palyginimas
Butvila, Daumantas |
Eksperimentas atliktas 2022 m. Veliuonos mstl., Jurbarko r., privačiame ūkyje esančiame polikarbonatiniame šiltnamyje. Eksperimento vykdymo vietoje šiltnamio dirvožemis - giliau karbonatingas sekliai glėjiškas priemolis. Tyrimo objektas: datulinės paprikos veislės 'Habanero Lemon', 'Habanero Orange' ir 'Habanero Red'. Tyrimo tikslas: ištirti ir palyginti šiltnamyje augintų skirtingų veislių datulinių paprikų (Capsicum chinense) derlingumą ir vaisių kokybę. Tyrimo metodai: įvertinti datulinės paprikos augimo tarpsniai, augalo aukštis, stiebo storis tiesioginiu matavimo būdu. Įvertintas derlius iš augalo, vidut. vaisių svoris, kiekis vnt. iš augalo. Datulinės paprikos vaisiuose nustatytas sausųjų, tirpių sausųjų, žaliųjų pelenų ir žaliosios ląstelienos kiekiai bei antiradikalinis aktyvumas. Kokybiniai vaisių rodikliai nustatyti standartiniais metodais. Bandymo duomenys įvertinti taikant ANOVA statistinę programą. Apskaičiuotas mažiausias esminis skirtumas, p < 0,05. Tyrimo rezultatai: greičiausiai (vidut. 4 dienas) dygo datulinė paprika 'Habanero Lemon'. Esmingai greičiausiai sužydėjo paprika 'Habanero Orange' - per 68,6 dienas. Patikimai aukščiausia ir su didžiausiu stiebo skersmeniu buvo paprika 'Habanero Lemon'. Esmingai didžiausią kiekį šakų turėjo paprikos 'Habanero Lemon' ir 'Habanero Orange'. Daugiausiai sveriančius (vidut. 13,62 g) vaisius užaugino 'Habanero Lemon' veislės paprikos. 'Habanero Orange' ir 'Habanero Red' užaugino patikimai didžiausią vaisių kiekį. Derlius tarp tiriamųjų variantų esmingai nesiskyrė. Didž. sausųjų medžiagų kiekiu pasižymėjo datulinė paprika 'Habanero Orange'. Įvertinus sausų tirpiųjų medžiagų vaisiuose kiekį, 'Habanero Orange' turėjo esmingai didžiausią šių medžiagų kiekį. Didžiausią žaliųjų pelenų kiekį turėjo 'Habanero Orange' ir 'Habanero Red' paprikos. Žaliosios ląstelienos kiekyje ir antiradikaliniame vaisių aktyvume, tarp variantų vidurkių nebuvo rasta statistiškai patikimų skirtumų.
The study was carried out in a polycarbonate greenhouse in a private household at Veliuona, Jurbarkas district, 2022. The soil of the greenhouse at the site of the experiment is a clay loam with carbonate deposits. Research object: Capsicum chinensis varieties 'Habanero Lemon', ' Habanero Orange' and 'Habanero Red'. Research aim: to study and compare the yield and fruit quality of different varieties of Habanero peppers (Capsicum chinense) grown in greenhouse. Research methods: growth stages, plant height and stem thickness of Habanero peppers were evaluated by direct measurement. Yield per plant, average fruit weight, number of fruits per plant were determined by direct measurement. Dry matter, soluble solids, ash, crude fiber content and antiradical activity of Habanero pepper fruit were determined by standard methods. Fruit quality parameters were determined using standard methods. The test data were evaluated using the ANOVA statistical program. The minimum significant difference was calculated at p < 0,05. Research results: 'Habanero Lemon' was the fastest to germinate (average 4 days). Habanero Orange' flowered the fastest (taking 68,6 days). 'Habanero Lemon' was significantly tallest and had the largest stem diameter. 'Habanero Lemon' and 'Habanero Orange' had the highest number of branches. 'Habanero Lemon' produced weightiest fruits (average 13,62 g). 'Habanero Orange' and 'Habanero Red' produced the highest number of fruits. Yields did not differ significantly between the variants tested. 'Habanero Orange' pepper had the highest dry matter content. 'Habanero Orange' had the highest content of soluble solids in the fruit, while 'Habanero Orange' and 'Habanero Red' peppers had the highest ash content. No statistically significant differences were found between the variants in terms of crude fiber content and antiradical activity of the fruit.