Lietuvos kultūrizmo ir kūno rengybos mėgėjų ir profesionalų sportininkų treniruočių, mitybos ir papildų vartojimo ypatumai
Banevičiūtė, Akvilė |
Kultūrizmo ir kūno rengybos sportininkams pasiekti savo rezultatų pagrinde padeda subalansuota mityba, dieta, treniruotės ir įvairūs pratimai (Marzano-Parisoli, 2012). Tačiau pratimai, kurie atliekami netaisyklingai arba su dideliu papildomu svoriu gali privesti prie traumų, ypač vyresnio amžiaus žmones. (Siewe et al., 2011). Kūno rengybos ir kultūrizmo sporte naudojamos dietos gali būti labai pavojingos (labai mažas kalorijų suvartojimas, priklausomybė nuo netikrintų papildų, ekstremalios dehidratacijos ir kt.) (Giampreti et al., 2009), (Hackett et al., 2013). Tad svarbu išsiaiškinti Lietuvos mėgėjų ir profesionalų kultūrizmo ir kūno rengybos sportininkų mitybos, papildų vartojimo ir treniruočių ypatumus ir svarbu atrasti gaires, kurios padėtų sportininkams pasiekti kūno masės ar kompozicijos pokyčius varžyboms, arba padėtų sumažinti riebalinę masę, tokiu būdu, kuris išsaugo (arba bent jau sumažina riziką) sportininko sveikatai (Slater ir Phillips, 2011). Tyrimo tikslas - nustatyti Lietuvos profesionalių ir mėgėjų Lietuvos kultūrizmo ir kūno rengybos sportininkų mitybos, treniruočių ir papildų vartojimo ypatumus. Tyrimo uždaviniai: Palyginti Lietuvos profesionalių ir mėgėjų kultūrizmo ir kūno rengybos sportininkų mitybos ypatumus. Nustatyti Lietuvos profesionalių ir mėgėjų kultūrizmo ir kūno rengybos sportininkų treniruočių ypatumus. Palyginti Lietuvos profesionalių ir mėgėjų kultūrizmo ir kūno rengybos sportininkų papildų vartojimo ypatumus.
Tyrimo metodai. Literatūros šaltinių analizė, anketinė apklausa, matematinė statistinė analizė.
Tyrimo išvados: Profesionalūs sportininkai naudoja didesnį kiekį angliavandenių, baltymų ir riebalų negu sportininkai mėgėjai. Didesnė profesionalių sportininkų dalis naudoja maisto papildus, tokius kaip baltymai, amino rūgštys, kreatinas ir panašiai. Tačiau apibendrinant galima teigti, kad tiek mėgėjai, tiek profesionalai sportininkai naudoja papildus dėl to, jog yra fiziškai aktyvūs ir papildomų medžiagų jiems reikia daugiau. Profesionalūs sportininkai atlieka didesnį kiekį treniruočių per savaitę, atlieka žymiai didesnį pakartojimų skaičių vienai raumenų grupei vienos treniruotės su svoriais metu ir sportininkai mėgėjai trenerio paslaugomis naudojasi daug mažiau nei profesionalūs sportininkai.
Raktiniai žodžiai: kultūrizmas, kūno rengyba, mityba, treniruotės, papildai.
A balanced diet, diet, workout and a variety of exercises mainly help bodybuilding and fitness athletes to achieve their results (Marzano-Parisoli, 2012). However, exercises that are performed incorrectly or with a lot of extra weight can lead to injuries, especially in the elderly. (Siewe et al., 2011). Diets used in fitness and bodybuilding sports can be very dangerous (very low calorie intake, dependence on untested supplements, extreme dehydration, etc.) (Giampreti et al., 2009), (Hackett et al., 2013). Therefore, it is important to find out the peculiarities of nutrition, supplement use and training of Lithuanian amateur and professional bodybuilding and fitness athletes, and it is important to find guidelines to help athletes achieve changes in body weight or composition for competitions or reduce fat mass in a way that preserves or reduces the risk to the athlete’s health. (Slater and Phillips, 2011).
The aim of the research - to determine the peculiarities of nutrition, training and consumption of supplements for Lithuanian professional and amateur Lithuanian bodybuilding and fitness athletes.
Research tasks: To compare the peculiarities of nutrition of Lithuanian professional and amateur bodybuilding and fitness athletes. To determine the peculiarities of Lithuanian professional and amateur bodybuilding and fitness training athletes. To compare the peculiarities of the use of supplements by Lithuanian professional and amateur bodybuilding and fitness athletes.
Research methods. Analysis of literature sources, questionnaire survey, mathematical statistical analysis, statistical analysis of data using Chi-square test and p value.
Research conclusions: Professional athletes use higher amounts of carbohydrates, proteins and fats than amateur athletes. Most professional athletes use dietary supplements such as protein, amino acids, creatine and the like. However, both amateur and professional athletes use supplements because they are physically active and need more extra substances. Professional athletes perform more workouts per week, perform significantly more repetitions per muscle group during a single workout with weights, and amateur athletes use the services of a coach much less than professional athletes.
Keywords: bodybuilding, fitness, nutrition, training, supplements.