Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/252547
Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinis konkurencingumas
Type of publication (PDB)
 Magistro darbas / Master Thesis 
Field of Science
Ekonomika / Economics (S004)
Degree Discipline
Studijų programa / Study programme::Magistro studijų programa / Magister study programme::Žemės ūkio ekonomika  / Agricultural Economics (M)
Study Field
Ekonomika / Economics (J01)
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinis konkurencingumas
Other Title
International competitiveness of Lithuanian poultry sector
Author
Pikčiūnas, Tadas  | 
Advisor
Extent
54 p.
Thesis Defence Date
2023-05-25
Abstract (lt)
Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinis konkurencingumas.
Magistro baigiamasis darbas, 54 puslapių, 14 paveikslų, 8 lentelės, 69 literatūros šaltiniai, 23 priedai, lietuvių kalba.
Tyrimo objektas - Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinis konkurencingumas.
Tyrimo tikslas - įvertinti Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinį konkurencingumą.
Uždaviniai:
- Išanalizuoti konkurencingumo šakos lygmeniu sampratą ir veiksnius bei tarptautinio konkurencingumo vertinimo metodus;
 - Sudaryti tarptautinio konkurencingumo šakos lygmeniu vertinimo metodiką Lietuvos paukštininkystės sektoriui;
 - Atlikti empirinę Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinį konkurencingumo analizę;
Tyrimo metodai - mokslinės literatūros analizė, sintezė ir apibendrinimas, bei statistinių duomenų grupavimas ir vertinimas, dinamikos ir struktūros rodiklių skaičiavimas ir vertinimas, santykinių rodiklių skaičiavimas ir analizė, grafinis rezultatų atvaizdavimas.
Tyrimo rezultatai:
•	Pirmoje darbo dalyje atliekama šiuolaikinės mokslinės literatūros apžvalgą. Išnagrinėta skirtingų mokslininkų konkurencingumo samprata šakos lygmeniu. Apžvelgiami pasaulio mokslininkų taikomi metodai vertinant sektoriaus tarptautinį konkurencingumą. Išnagrinėti veiksniai turintys įtaką Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautiniam konkurencingumui.
• Antroje darbo dalyje sudaryta Lietuvos paukštininkystės sektoriaus ir jo atskirų produktų vertinimo metodika tarptautiniam konkurencingumui įvertinti. Pateikta Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinio konkurencingumo vertinimo metodikos schema, pateikta nustatytas tyrimo laikotarpis ir duomenys bei aprėptis. • Trečioje darbo dalyje atlikta Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinio konkurencingumo vertinimo analizė. Pateikta sektoriaus eksporto dinamika ir jos struktūra bei pagrindinės kryptys ir tarptautinės prekybos balansas. Naudojant atskleistojo santykinio pranašumo (RCA), santykinio prekybos pranašumo (RTA) ir eksporto specializacijos poslinkių lygio (SL) rodiklius, atliekamas Lietuvos paukštininkystės sektoriaus ir jo atskirų produktų tarptautinio konkurencingumo vertinimas. Pagal apskaičiuotus rodiklio rezultatus nustatoma Lietuvos paukštininkystės sektoriaus konkurencingumo pranašumo buvimas (nebuvimas) tarptautiniame lygmenyje, bei atskirų produktų grupių konkurencinis pranašumas. • Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinio konkurencingumo vertinimas parodė, kad sektorius bei paukščių mėsa, kiaušiniai su lukštais ir kiaušiniai be lukštų ir kiaušinių tryniai per tiriamąjį laikotarpį turėjo vidutinį atskleistąjį santykinį pranašumą. Santykinio prekybos pranašumo (RTA) vertinimas parodė, kad Lietuvos paukštininkystės sektorius turi santykinį prekybos pranašumą tarptautinėje rinkoje. Neigiama RTA reikšme 2006–2021 m. laikotarpiu turėjo gyvi naminiai paukščiai, kas rodo konkurencingumo nebuvimą, nors pagal RCA indeksą turėjo silpną atskleistąjį santykinį pranašumą. Apibendrinant eksporto specializacijos poslinkių lygio (SL) vertinimą, galima teigti, kad Lietuvos paukštininkystės sektorius ir visi jo produktai, išskyrus 6701 nomenklatūriniu kodu pažymėtus produktus, turėjo silpnus poslinkius tiriamoje rinkoje. 
- Nagrinėjama tema buvo pristatytas mokslinis straipsnis ir paskelbta publikacija: Pikčiūnas, T. 2023. Lietuvos paukštininkystės sektoriaus tarptautinis konkurencingumas. Bioekonomikos, žemės ir maisto ūkio darnumo sekcija. Studentų mokslinė konferencija: Jaunasis mokslininkas 2023. Akademija: Vytauto Didžiojo universitetas Žemės ūkio akademija (23 priedas).
 
Abstract (en)
International competitiveness of Lithuanian poultry sector. Final work of master thesis, 54 pages, 14 figures, 8 tables, 69 references, 23 appendixes, Lithuanian language. Research object - international competitiveness of Lithuanian poultry sector. Research aim - evaluate the international competitiveness of the Lithuanian poultry sector. Objectives:
- Analyze the concept and factors of competitiveness at the sector level, as well as methods of international competitiveness assessment;
 - Develop a methodology for assessing international competitiveness at industry level for the Lithuanian poultry sector;
 - To conduct an empirical analysis of the international competitiveness of the Lithuanian poultry sector; Research methods - analyses of scientific literature, synthesis, and summarization, and grouping and evaluating statistics, calculation and evaluation of dynamics and structural indicators, calculating, and analyzing relative indicators, graphical representation of results. Research results: • The first part of the work reviews contemporary scientific literature. Analyzed concept of competitiveness of different scientists at the sector level. An overview of the methods used by researchers around the world to assess the sector's international competitiveness. Analyzed the factors influencing the international competitiveness of the Lithuanian poultry sector. • In the second part of the work, the evaluation methodology of the Lithuanian poultry sector and its individual products is compiled to assess the international competitiveness. The compiled scheme of the methodology for assessing the international competitiveness of the Lithuanian poultry sector is presented, as well as the established research period, data, and coverage. • In the third part of the work, an analysis of the assessment of the international competitiveness of the Lithuanian poultry sector was carried out. The dynamics of the sector's export and its structure and main directions are presented, also balance of international trade. Using the indicators of revealed comparative advantage (RCA), relative trade advantage (RTA) and shifts level (SL), an assessment is made of the international competitiveness of Lithuania's poultry farming sector and its individual products. According to the calculated results of the indicator, the presence (absence) of the competitive advantage of the Lithuanian poultry sector at the international level, as well as the competitive advantage of individual product groups, is determined. • The evaluation of the international competitiveness of the Lithuanian poultry sector showed that the sector, as well as poultry meat, eggs with shells and eggs without shells and egg yolks, had an average revealed relative advantage during the research period. The assessment of relative trade advantage (RTA) showed that the Lithuanian poultry sector has a relative trade advantage in the international market. Live poultry had a negative RTA value for the period 2006–2021, indicating a lack of competitiveness, although it had a weak revealed comparative advantage on the RCA index. To summarize the assessment of shifts level (SL), the Lithuanian poultry sector and all its products, except for 6701 nomenclature codes, had weak shifts in the surveyed market.
 
- A scientific article was presented, and a publication was published on the topic under consideration: Pikčiūnas, T. 2023. International competitiveness of the Lithuanian poultry sector. Bioeconomy, sustainability of agriculture and food sector. Student Scientific Conference: Young scientist 2023. Academy: Vytautas Magnus University Agriculture academy (23 appendix).
 
Language
 Lietuvių / Lithuanian (lt) 
Defended
 Taip / Yes 
Access Rights
 Prieiga intranete / Intranet Access 
File(s)tadas_pikciunas_md.pdf (1.23 MB)  Intranet Accessuntil 2028-05-01