Geriamojo vandens kokybės gerinimas naudojant žemą temperatūrą
Januškaitė, Raminta |
Tyrimo atlikimo vieta - Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos, Aplinkos ir ekologijos katedros, Aplinkotyros laboratorijoje. Tyrimo objektas - šachtinių šulinių Nr.1 ir Nr.2, centralizuotai tiekiamas - vandentiekio, distiliuotas ir fasuoti natūralūs mineraliniai vandenys “Akvilė” ir “Tichė”. Tyrimo tikslas - nustatyti užšaldyto geriamojo vandens atšildymo sluoksniais poveikį vandens kokybei. Tyrimo metodai: surinkti vandenys, po 1,5 litro, šaldomi šaldymo kameroje iki -80C. Vandens mėginiai atitirpinami sluoksniais po 200 ml. Analizuojami viso 7 sluoksniai. Atitirpintam vandeniui atliekami tyrimai, kurie lyginami su kontroliniais vandens duomenimis ir ribinėmis rodiklių vertėmis nustatytomis Lietuvos higienos normoje HN - 24 : 2017, “ Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai ”. Vertinami šie vandens kokybės rodikliai: pH, SEL; NO2-, NO3-, NH4+, Fe, PI, PO₄³⁻, bendrojo kietumo koncentracijos, redokso potencialo vertė ir energijos P vertė. Tyrimų rezultatai: Ribines nitratų jonų, bendrosios geležies ir permanganato indekso koncentracijų leidžiamas vertes viršijo fasuotas natūralus mineralinis vanduo “Akvilė” ir “Tichė”, šachtinio šulinio Nr. 1 ir Nr. 2 vandenys Įvertintinus atšildymo sluoksniais poveikį geriamojo vandens kokybei pagal vandens rūšį, nustatyta, kad didžiausia atšildymo sluoksniais įtaka buvo natūraliame mineraliniame vandenyje „Akvilė“ ir „Tichė“, centralizuotai tiekiamame, šachtinio šulinio Nr. 1 ir Nr. 2 vandenyse. Įvertintinus atšildymo sluoksniais poveikį geriamojo vandens kokybei 7 sluoksniuose, nustatyta visų vandens kokybės rodiklių koncentracijų mažėjimo tendencija. Didžiausios koncentracijos 1 sluoksnyje, o mažiausios 7 sluoksnyje. Įvertinus šaldymo poveikį energijos P vertės dinamikai atšildžius vandenis sluoksniais, nustatyta mažiausia energijos P vertė yra 7 sluoksnyje, visiems tirtiems vandenims. Nustatyta stipri teigiama koreliacija tarp SEL vertės ir šių geriamo vandens rodiklių: NO3, PO4-3 , NH4+ ,bendrojo kietumo vertės. Stipri neigiama koreliacija tarp SEL vertės ir pH vertės.
Research place – Vytautas Magnus University, Agriculture Academy, Department of Environment and Ecology, Laboratory for Environmental Sciences. Research object: shaft wells 1 and 2, centralised supply of water, distilled water, and packaged natural mineral waters “Akvilė” and “Tichė”. Research aim: to determine the impact of the thawing of frozen drinking water in layers on its quality. Research methods: gathered water (1.5 litres of each) is frozen in a freezer up to -80°C. The water samples are thawed in layers of 200 ml. All 7 layers are analysed. The following water quality indicators are assessed: pH, specific conductance (SC); NO2-, NO3-, NH4+, Fe, PI, PO₄³⁻the concentration of total hardness, redox potential value, and energy value P. Research results: the allowed limit values of concentrations of nitrate ions, total iron, and permanganate index were exceeded by packaged natural mineral waters “Akvilė” and “Tichė”, water from shaft well 1 and shaft well 2. After assessing the impact of thawing drinking water in layers on the water quality based on its type, it was determined that the greatest impact of thawing in layers was on the natural mineral waters “Akvilė” and “Tichė”, water from the centralised supply, and water from shaft well 1 and shaft well 2. Having assessed the impact of thawing in layers on the quality of drinking water in all 7 layers, the decreasing tendency of all water quality indicator concentrations was revealed. The biggest concentrations were in layer 1, while the smallest ones were in layer 7. Having assessed the impact of freezing the water on the dynamics of energy P after thawing water by layers, it was determined that in all tested waters the lowest value of energy P is in layer 7. A strong positive correlation between SC value and the following drinking water indicators was established: NO3-, PO₄³⁻, NH4+, and the value of total hardness. In addition, a strong negative correlation was found between SC and pH values.