Sėjos laiko įtaka vienametės paprikos (Capsicum annuum L.) produktyvumui
Baronaitė, Neringa |
2021 metais tyrimams buvo auginamos skirtingų veislių vienametės paprikos (Capsicum annum L.), sėtos trejomis skirtingomis datomis. Tyrimas atliktas Smilgynų kaime, Klaipėdos rajone. Cheminės analizės atliktos 2021 metais Vytauto Didžiojo universiteto, Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto, Augalinių maisto žaliavų kokybės tyrimų ir Maisto žaliavų, agronominių ir zootechninių tyrimų laboratorijose. Tyrimo objektas- dvi skirtingos paprikų veislės: ‘Rosso’ ir ‘Andromeda H’. Tyrimo tikslas- nustatyti ir palyginti skirtingų veislių paprikų, sėtu skirtingu laiku, biometrinius rodiklius ir cheminę sudėtį. 0, Tyrimo uždaviniai: nustatyti vienametės paprikos tiriamų veislių vaisių biometrinį rodiklį - vaisių skaičių ant augalo; ištirti ir palyginti skirtingų veislių paprikų, sėtų skirtingu laiku, vaisių cheminę sudėtį: sausųjų ir tirpiųjų sausųjų medžiagų kiekį, askorbo rūgšties kiekį, nitratų ir kalio kiekį. Tyrimo metodai: skirtingos veislės vienametės paprikos vaisiai, sėti skirtingu metu, buvo auginami 2021 metais šeimos ūkyje, šiltnamyje. Derlius buvo nuimtas rugpjūčio 30 d., nustatyti vienametės paprikos biometriniai rodikliai, atliktos cheminės sudėties analizės. Visi tyrimai atlikti dviem pakartojimais. Duomenys apdoroti statistiškai naudojant kompiuterinę programą „ANOVA“. Statistinis patikimumas įvertintas Fišerio (LSD) kriterijumi, kai mažiausias esminis skirtumas R0,5. Tyrimo rezultatai: nustačius ir palyginus vienametės paprikos veislių, sėtų skirtingu laiku, biometrinius rodiklius, esmingai didžiausią derlių sunokino ‘Rosso’ ir ‘Andromeda H’ veislės paprikos, sėtos vasario 23 dieną, esmingai mažiausią- balandžio 1 dieną. Remiantis gautais rezultatais ir palyginus paprikų cheminę sudėtį galime teigti, kad iš dviejų vienmetės paprikos veislių, sėtu skirtingu metu, labiausiai išsiskyrė ‘Rosso’ veislės vaisiai, sėti balandžio 1 dieną. Reikšminiai žodžiai: vienmetės paprikos, veislės, sėjos laikas, cheminė sudėtis.
The research was conducted at the Laboratory of Raw Materials for Food Zootechnical and Agronomical Analyses at the Institute of Agricultural and Food Sciences, Faculty of Agronomy at Vytautas Magnus University in 2021. The research was conducted on sweet ball peppers of two different breeding: ‘Rosso’ and ‘Andromeda H’. The aim of the research was to determine and compare chemical and biometrics among the fruits if different breeds of bell pepper who were sowed in different time. The following tasks were completed to achieve the research goals: • Biometric properties such as harvest and number of fruits on the plant were determined for the aforementioned bell peppers that were grown in the same year; • Chemical composition of all pepper breeds were determined and compared: contents of soluble and insoluble materials as well as content of ascorbic acid, nitrates and potassium. Research methods: Two aforementioned sweet bell pepper breeds were grown in a family greenhouse in 2021. The fruits were harvested on August 30, 2021. Biometric data was then measured, and chemical composition was determined. All measurements and analysis were repeated twice to increase the accuracy of the results. The data was processed using a dispersal analysis method „Anova“ by „Statistica“ software. Results. The data shows that the ‘Rosso’ and ‘Andromeda H’ breeds who were sowed on February 23rd had the largest harvest and sowed on April 1st – the smallest. Overall, comparison of all gathered data shows ‘Rosso’ ball peppers sowed on April 1st to exhibit the largest differences to other breeds. Key words: sweet peppers, cultivars, sowing date, chemical comparison.