Kiauliauogių (Solanum spp.) vaisių kokybės ir biologiškai aktyvių medžiagų tyrimas
Vaišnoraitė, Gabrielė |
Lauko eksperimentas buvo atliktas 2021 m. Kauno r. savivaldybėje, Noreikiškėse. Mariaus Stavecko žemės ūkio paskirties sklype. Laboratorinių analizių tyrimai atlikti VDU Žemės ūkio akademijoje, Agronomijos fakulteto, Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros Augalinių žaliavų kokybės tyrimų laboratorijose. Tyrimo objektas: keturios kiauliauogių rūšys: Solanum retroflexum – lenktažiedė kiauliauogė, Solanum melanocerasum – vyšninė kiauliauogė, Solanum. nigrum var. americanum – amerikinė kiauliauogė, Solanum villosum – gauruotoji kiauliauogė. Analizėms sveiki kiauliauogių vaisiai rinkti skirtingo sunokimo tarpsnio, įvertinus juos vizualiai. Tyrimo tikslas: nustatyti sunokimo tarpsnio įtaką skirtingų kiauliauogių rūšių vaisių kokybei. Tyrimo uždaviniai:Nustatyti ir įvertinti sunokimo tarpsnio įtaką kiauliauogių vaisių sausųjų medžiagų, ląstielienos, baltymų ir organinių rūgščių kiekiui;Nustatyti ir įvertinti sunokimo tarpsnio įtaką kiauliauogių vaisių bendram fenolinių junginių, flavonoidų, antocianinų, chlorofilų a ir b junginių kiekiui. Tyrimo rezultatai: Esmingai didžiausias sausųjų medžiagų ir ląstelienos kiekis nustatytas III sunokimo tarpsnyje. Nustatytas tendencingas baltymų kiekio mažėjimas kiauliauogių vaisiams nokstant, esmingai daugiau jų vaisiai kaupia I nokimo tarpsniu. Esmingai didžiausiu bendru fenolinių junginių kiekiu išsiskyrė lenktažiedės kiauliauogės vaisiai lyginant su kitomis tirtomis rūšimis ir daugiausia jų buvo II ir III sunokimo tarpsnio metu. Tiriamuose kiauliauogių vaisiuose nokstant bendras flavonoidų kiekis mažėjo, o antocianinų kiekis didėjo trijų kiauliauogių rūšių vaisiuose, išskyrus gauruotąją kiauliauogę. Didžiausias chlorofilo a ir b kiekis buvo sukauptas vaisių nokimo pradžioje.
The field experiment was conducted in 2022 in a district in the Kaunas municipality, Noreikiškės, in the Marius Staveckas agricultural site 1ha. Laboratory research was performed at Vytautas Magnus University. The object of the research: Solanum retroflexum – wonderberry, Solanum melanocerasum – sunberry, Solanum. nigrum var. americanum – black nightshade, Solanum villosum – hairy nightshade. For the analyses, healthy nightshades fruits were collected at different stages of ripening after visual evaluation. The aim of the study:to determine the influence of the stage of ripening on the quality of different types nightshade fruits. Tasks:To determine and evaluate the influence of the stage of ripening on the content of dry matter, fiber, protein and organic acids of nightshade fruits; To determine and evaluate the influence of the stage of ripening on the total amount of phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins, chlorophylls a and b compounds in nightshade fruits. Results: Highest content of dry matter and fiber was determined in the III stage of ripening. A tendent decrease in the amount of protein was determined during fruit ripening, fruits accumulate significantly more protein in the first stage of ripening. The highest total amount of phenolic compounds was found in wonderberry, compared to the other studied species and the most of them were in the II and III stage of ripening. The total amount of flavonoids decreased during nightshade fruits ripening. The content of anthocyanins increased in the fruits of three species of nightshade, except for hairy nightshade. The maximum amount of chlorophyll a and b was accumulated at the beginning of fruit ripening.