Huminių ir fulvo rūgščių poveikis vasariniams kviečiams krūmijimosi laikotarpiu
Kergytė, Simona |
Tyrimas atliktas 2019 m. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos atviros prieigos Žemės ir miškų jungtinio tyrimų centro šiltnamyje. Eksperimente vasariniai kviečiai auginti 26 dienas, vegetaciniuose induose, dirvožemio ir smėlio substrate. Eksperimentas buvo atliktas siekiant nustatyti huminių ir fulvo rūgščių trąšų įtaką vasarinių kviečių biometriniams ir fotosintetiniams rodikliams, bei sukaupto azoto antžieminėje dalyje kiekiui pirmuosiuose vystymosi tarpsniuose. Tręšimui naudoti 0,25 %, 0,50 %, 0,75 % ir 1,00 % koncentracijų tirpalai. Atlikus tyrimą gauti rezultatai parodė, kad krūmijimosi metu aukščiausi (24 cm) vasariniai kviečiai užaugo juos patręšus 1,00 % koncentracijos tirpalu. Taip pat teigiamą esminę įtaką augalų aukščiui turėjo ir tręšimas 0,50 % bei 0,75 % koncentracijų tirpalais. Lapų skaičių esminiai didino tręšimas 0,25 % koncentracijos tirpalu (4,7). Chlorofilo a kiekį vasariniuose kviečiuose esminiai didino 0,25 %, 0,50 % koncentracijų tirpalai, o chlorofilo b kiekį tik 0,50 % koncentracijos tirpalas. 0,25 ir 0,50 % koncentracijų huminių ir fulvo rūgščių trąšų tirpalais tręšti vasariniai kviečiai krūmijimosi tarpsniu turėjo esminiai didesnį kiekį karotenoidų (1,57 – 1,60), o azoto kiekis antžeminėje augalo dalyje buvo didžiausias juos patręšus 0,75 % koncentracijos tirpalu.
The study was conducted in Vytautas Magnus University, Agriculture Academy, open access joint reasearch centre of Agriculture and Forestry. Spring wheat was sown in vegetative pots with natural soil and sand substrate and grown for 26 days. This experiment was carried out to determine the influence of various concentrations (0.25 %, 0.50 %, 0.75 %, 1.00 %) of humic and fulvic acids on spring wheat biometric and fotosynthetic properties at the tillering stage. The results of the study showed that the highest (24 cm) spring wheat were fertilized with 1.00 %, 0.75 % and 0.50 % concentrations solutions. The amount of leaves was increased by 0.25 % concentration solution (4,7). Chlorophylls a and b in spring wheats were mostly increased by 0.50 % concentration solution. Humic and fulvic acids increased the amount of carotenoids by applying 0.25 % and 0.50 % concentrations solutions. Highest amount of nitrogen in plants were found in spring wheats fertilized with 0.75 % solution.