Slyvų veislių tyrimas
Gulevskytė, Žana |
Tyrimas atliktas 2019-2020 m. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro, Sodininkystės ir daržininkystės instituto eksperimentiniuose vaismedžių soduose. Tyrimo objektas: tirtos 'Stanley' (kontrolė), 'Ave', 'Oda', 'Čačanska Naibolje', 'Čačanska rana', 'Kometa', 'Kijevo vėlyvoji', 'Viktorija', 'Zariečnaja', 'Favorita de Sultane', 'Dambrovicų vengrinė', 'Opal', 'Edinburginė', 'Herman', 'Jubileum', 'Renklod ranij Doneckij', 'Uleno renklodė' ir 'Valor' veislių slyvos, įskiepytos į skėstašakės slyvos poskiepį. Tyrimo tikslas: ištirti ir įvertinti įvairių veislių slyvų biologines ir ūkines savybes. Tyrimo uždaviniai:
- Ištirti ir įvertinti įvairių veislių slyvų augumą derančiame sode.
- Įvertinti slyvų žydėjimo gausumą.
- Ištirti įvairių veislių slyvų vaisių sunokimo laiką, derlingumą ir produktyvumą.
- Nustatyti ir įvertinti slyvų vaisių kokybę.
- Kompleksiškai įvertinus gautus tyrimo rezultatus, pasiūlyti tinkamiausių veislių slyvas auginimui versliniuose soduose. Tyrimo metodai: slyvų vaismedžių augumas yra įvertinamas apskaičiavus kamieno skerspjūvio plotą (KSP), cm2. Žydėjimo gausumas vertintas balais, kai 0 balų – vaismedis visai nežydi, o 5 balai – vaismedis žydi labai gausiai. Derliaus nuėmimo metu apskaičiuotas vaisių derlius iš vaismedžio (kg vaism.-1) ir derlingumas iš ploto vieneto (t ha-1). Vaismedžių produktyvumas išreikštas kilogramais, tenkančiais vienam kamieno skerspjūvio ploto (KSP) kvadratiniam centimetrui (kg KSP cm-2). Taip pat nustatyta vidutinė vaisiaus masė, g, vaisių minkštimo kietumas (kg cm-2) ir tirpiųjų sausųjų medžiagų kiekis (%). Tyrimo rezultatai: Įvertinus ir apibendrinus minėtų tirtų veislių vaismedžių augumą, žydėjimo gausumą, vaisių sunokimo laiką, derlingumą, produktyvumą ir nustačius slyvų vaisių kokybę nustatyta, kad versliniuose soduose vietoje veislės 'Stanley' galima auginti daug vertingesnių veislių 'Jubileum', 'Valor', 'Favorita de Sultane' ir 'Čačanska Naibolje' vaismedžius.
The study was conducted in 2019-2020. In the experimental orchards of the Lithuanian Center for Agricultural and Forestry Sciences, Institute of Horticulture and Horticulture. Object of the research: 'Stanley' (control), 'Ave', 'Oda', 'Čačanska Naibolje', 'Čačanska rana', 'Kometa', 'Kijevo vėlyvoji', 'Viktorija', 'Zariečnaja', 'Favorita de Sultane', 'Dambrovicų vengrinė', 'Opal', 'Edinburginė', 'Herman', 'Jubileum', 'Renklod ranij Doneckij', 'Uleno renklodė' and 'Valor' varieties of plums, grafted into Prunus cerasifera Ehrh. rootstocks. Aim of the research: to evaluate the biological and economic properties of various varieties of plums. Objectives of the research:
- Investigate and evaluate the growth of various varieties of plums in a harmonious garden.
- To evaluate the abundance of plum blossoms.
- To investigate the ripening time, yield and productivity of plum fruits of various varieties.
- To determine and evaluate the quality of plum fruits.
- After a comprehensive evaluation of the research results, propose the following varieties of plums for cultivation in commercial orchards. Methods of the research: the growth of plum fruit trees is estimated by calculating the cross-sectional area of the trunk (CSA), cm2. The abundance of flowering is evaluated by points, where a fruit tree with 0 points does not bloom at all, and 5 points – the fruit tree blooms very abundantly. At the time of harvesting, fruit yield per fruit tree (kg per fruit tree-1) and yield per unit area (t ha-1) were calculated. Productivity of fruit trees is expressed in kilograms per square centimeter of trunk cross-sectional area (CSA) (kg CSA cm-2). Average fruit weight, g, fruit pulp hardness (kg cm-2) and soluble dry matter content (%) were also determined. Results: After evaluating and summarizing the growth, abundance of flowering, fruit ripening time, yield, productivity and determining the quality of plum fruits, it was determined that in commercial orchards, instead of the variety 'Stanley', much better varieties 'Jubileum', 'Valor', 'Favorita de Sultane' and 'Čačanska Naibolje' fruit trees.