Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/130599
Burokėlių (Beta vulgaris L. var. Conditiva Alef.), užaugintų skirtingose žemės ūkio sistemose, kokybinių rodiklių vertinimas
Field of Science
Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Degree Discipline
Taikomoji ekologija / Applied Ecology (B)
Type of publication
type::text::thesis::bachelor thesis
Title
Burokėlių (Beta vulgaris L. var. Conditiva Alef.), užaugintų skirtingose žemės ūkio sistemose, kokybinių rodiklių vertinimas
Other Title
Evaluation of qualitative indicators of beetroots (Beta vulgaris L. var. Conditiva Alef.) grown in different agricultural systems
Advisor
Extent
41 p.
Thesis Defence Date
2021-06-09
Abstract (lt)
Darbo objektas – Tiriamos trys skirtingos burokėlių veislės: ‘Grenade‘, ‘Joniai‘, ‘Jolie‘, taip pat ir dvi pirktos parduotuvėje. Visos veislės auginamos ekologinėje ir intensyvioje žemės ūkio gamybos sistemoje. Darbo tikslas – Kokybinių rodiklių vertinimas ekologinės ir intensyvios žemės ūkio sistemose užaugintų burokėlių. Darbo uždaviniai:
- Nustatyti ir įvertinti burokėlių, užaugintų skirtingose žemės ūkio gamybos sistemose, elekrocheminius rodiklius.
- Apskaičiuoti šakniavaisių energijos vertę P ir pagal ją įvertinti jų kokybę.
- Nustatyti spalvos intensyvumą ir antocianų kiekį skirtingos žemės ūkio gamybos burokėliuose.
- Taikyti biokristaliozacijos metodą burokėlių kokybei vertinti. Darbo metodai – Tyrimams buvo paruošti burokėliai iš intensyvaus ir ekologinio žemės ūkio, juos supjaustant ir iš jų spaudžiant sultis, taip pat naudota ir tarkuotų burokėlių masė. Atlikti elekrocheminiai, cheminiai, biokristalizacijos tyrimo metodai, grafinis vaizdavimas ir rezultatų analizė. Darbo rezultatai – Nustačius elektrocheminius rodiklius, matome, kad tirti burokėliai linkę į rūgštinę terpę nes jų pH svyruoja nuo ± 6,05 iki ± 6,16. Redokso potencialas buvo neigiamas visų tirtų burokėlių, tai parodo, kad šie burokėliai turi didesnį polinkį redukuoti. O apskaičiavus rH, matome, kad vertės nesiekia pusiausvyros taško , kurio vertė 28, tai rodo reduktyviąją aplinką. Pagal skirtingose žemės ūkio sistemose užaugintų burokėlių elektrocheminius rodiklius apskaičiuota P vertė, parodo, kad ekologiniame žemės ūkyje užauginti burokėliai yra naudingesnis žmogaus organizmui, nei užauginti intensyviajame žemės ūkyje, ekologinėje žemės ūkio gamyboje rekomenduojama auginti ‘Jolie‘ veislės burokėlius, o intensyvioje žemės ūkio gamyboje ‘Joniai‘ veislės burokėlius. Jų skaitinės vertės žemiausios lyginant su kitų tirtų burokėlių energijos P vertėmis. Spalvos intensyvumas tirtų burokėlių linkęs į raudoną spalvą, svyravo nuo 15,79 % iki 19,38 %, intensyviausiai linkę į šią spalvą ‘Joniai‘ veislės burokėliai, užauginti intensyviajame žemės ūkyje. Vertinant antocianų kiekį, ‘Jolie‘ veislės ekologiškai augintuose burokėliuose šio pigmento turi daugiausia, o ‘Grenade‘ veislės, ekologiškai augintų burokėlių turi mažiausiai iš visų tirtų. Atlikus biokristalizacijos metodu tyrimus ir gavus ‘Jolie‘ veislės burokėlių kristalogramas, kokybiškų kristalogramų, kurias butų galima įvertinti skaitinėmis vertėmis negauta, reikalingi tolimesni ir detalesni tyrimai.
Abstract (en)
Research object – Three different varieties of beetroots are being studied: ‘Grenade’, ‘Joniai’, ‘Jolie’, also, two bought in the store. All varieties, grown in ecological and intensive agricultural production systems. Research aim – Evaluation of qualitative indicators of beetroots grown in ecological and intensive farming systems. Research tasks:
- Determine and evaluate beetroots, electrochemical parameters in different agricultural production systems.
- Calculate the energy value P of roots and evaluate their quality accordingly.
- To determine the color intensity and anthocyanin content in beetroots of different agricultural production.
- Apply the biocrystallization method to evaluate the quality of beetroots. Research methods – Beetroots from intensive and ecological agriculture were prepared for research, by cutting them and squeezing the juice from them, grated beetroot mass was also used. Electrochemical, chemical, biocrystallization research methods, graphical representation and analysis of results were performed. Research results – After determining the electrochemical parameters, we can see that the studied beetroots tend to acidic medium because their pH ranges from ± 6.05 to ± 6.16. The redox potential was negative for all studied beetroots, indicating that these beetroots have a greater tendency to reduce. And when we calculate rH, we see that the values do not reach the equilibrium point with a value of 28, which indicates a reducing environment. The P-value calculated according to the electrochemical parameters of beetroots grown in different agricultural systems shows that beetroots grown in ecological agriculture are more beneficial to the human body than those grown in intensive agriculture, ecologic agricultural production it is recommended to grow beetroots of the 'Jolie' variety and in intensive agricultural production recommended to grow beetroots of the 'Joniai' variety. Their numerical values are the lowest compared to the energy P values of other studied beetroots. The color intensity of the studied beetroots tended to be red, ranging from 15.79% to 19.38%, the most intensely prone to this color were ‘Ionian’ varieties of beetroots grown in intensive agriculture. In terms of anthocyanins, ‘Jolie’ varieties of ecologic beetroots have the highest content of this pigment, while ‘Grenade’ varieties of ecologic beetroots have the lowest content of all studied. After research of the biocrystallization method and after obtaining crystallograms of beetroot of the ‘Jolie’ variety, high-quality crystallograms which can be estimated from numerical values have not been obtained, further and more detailed research is needed.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Prieiga intranete / Intranet Access
File(s)laurita_juodzeviciene_bd.pdf (1.29 MB) Intranet Accessuntil 2026-06-09