Sėklos atsėlio ir normos įtaka žieminių kviečių ′Bright′ produktyvumui
Mikulis, Ignas |
2023–2024 m. Kaišiadorių rajone, Jono Mikulio augalininkystės ūkyje buvo atliktas eksperimentas. Eksperimento lauko dirvožemis yra tipingas pasotintas balkšvažemis (Albeluvisol) (WRB, 2024) Tyrimo objektas – skirtingo sėklos atsėlio ir sėklos norma pasėtas žieminių kviečių ′Bright′ pasėlis. Tyrimo tikslas – palyginti skirtingo sėklos atsėlio ir sėklos norma pasėtų paprastųjų kviečių (Triticum aestivum L.) derlingumą ir grūdų kokybę. Tyrimo uždaviniai – 1) Nustatyti skirtingo sėklos atsėlio ir sėklos normos įtaką žieminių kviečių grūdų derlingumui; 2) Nustatyti skirtingo sėklos atsėlio ir sėklos normos įtaka žieminių kviečių grūdų kokybiniams rodikliams. Darbo metodai : tyrimai atlikti pagal nustatytas metodikas. Eksperimentas vykdytas Jono Mikulio augalininkystės ūkio gamybiniame lauke. Eksperimento A veiksnys: sėklos atsėlis: 1) C1; 2) C2; 3) C3. Eksperimento B veiksnys: sėklos norma: 1) 2,5 mln. ha-1; 2) 3,0 mln. ha-1; 3) 3,5 mln. ha-1; 4) 4,0 mln.ha-1. Tyrimo rezultatai : nepriklausomai nuo sėjos laiko, sėklos normos, C1 sėklos atsėlio grūdų derlingumas buvo pats didžiausias lyginant juos su C2 ir C3 sėklos atsėlių grūdų derlingumais. Baltymų ir glitimo kiekis grūduose turėjo neigiamą tendenciją su grūdų derlingumu, tačiau teigiamą tendenciją su mažesne sėklos norma. Vėlyvesnės sėjos žieminiai kviečiai turėjo aukštesnius kokybinius parametrus.
In 2023–2024, an experiment was conducted at the Jonas Mikulis Crop Farm in Kaišiadorys district. The soil of the experimental field is a typical saturated white loam (Albeluvisol) (WRB, 2024). The object of the research: winter wheat crop of ′Bright′ sown with different seed generation and different seeding rate. The aim of the study: is to compare the yield and grain quality of common wheat (Triticum aestivum L.) sown with different seed generation and seeding rate. Task of the study: 1) To determine the influence of different seed generation and seed rate on winter wheat grain yield; 2) To determine the influence of different seed generation and seed rate on the qualitative indicators of winter wheat grains. Methods: The research was conducted according to the established methodologies. The experiment was carried out in the production field of the Jonas Mikulis crop farm. Factor A of the experiment: seed generation: 1) C1; 2) C2; 3) C3. Factor B of the experiment: seed rate: 1) 2.5 million ha-1; 2) 3.0 million ha-1; 3) 3.5 million ha-1; 4) 4.0 million ha-1. Research results: Regardless of sowing time and seed rate, the grain yield of C1 seed was the highest compared to the grain yields of C2 and C3 seed. The protein and gluten content in the grain had a negative trend with grain yield, but a positive trend with lower seed rate. Later-sown winter wheat had higher quality parameters.