Aludarystė Pasvalio krašte: tradicijos ir modernumo sąsajos
Moisejeva, Eglė |
Magistro baigiamajame darbe analizuojama Pasvalio krašto aludarystės tradicijos ir modernumo sąsajos Pasvalio krašte tema. Darbo objektas – naminis alus, aludarystės tradicijos Pasvalio krašte anksčiau ir dabar, aptariant alaus gamybos procesą bei vartojimo būdus bendruomenėse. Darbe keliamas probleminis klausimas – kodėl yra svarbu išsaugoti senąją alaus gaminimo tradiciją, populiarinant ją moderniai per edukacines veiklas, ekskursijas, bendruomeninius renginius? Darbo tikslas – išanalizuoti ir palyginti informaciją apie aludarystės tradicijas Pasvalio krašte anksčiau ir dabar, alaus gamybos procesą, alaus gamybos būdus, įrankius bei medžiagas, reikalingus alaus gamybai, alaus vartojimo būdus bendruomenėse. Darbo uždaviniai – aprašyti bendrą informaciją apie Pasvalio krašto aludarius ir jų amatą bei išskirti požiūrį į šios veiklos tąsą ir kaitą; aptarti pateikėjų aludarių folklorą: vaišių dainas, prietarus/ pasakymus apie gerą aludarį, apibūdinti progas, kurių metu buvo daromas alus; apžvelgti aludarystės tradicijos perdavimo tendencijas; analizuoti ir pateikti informaciją apie Pasvalio krašte alaus tradiciją įprasminančias kultūrines veiklas edukacijose ekskursijose, bendruomeniniuose renginiuose. Empirinė tyrimo medžiaga surinkta taikant pusiau struktūruoto interviu metodą – apklausti 8 pateikėjai – Pasvalio krašto žmonės, praeityje ir dabartiniu metu garsėjantys aludariai. Darbą sudaro keturios dėstymo dalys: pirmoje dalyje nagrinėjama aludarystės raida Šiaurės Lietuvoje, sovietmečio įtaka aludarystei ir vyraujančios tendencijos po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metais, antroje – alaus gamybos procesas, įrankiai, vieta ir medžiagos, alaus gamybos proceso dalys, trečioje dalyje analizuojamos edukacijos ir ekskursijos, organizuojamos mažose alaus daryklose, bendruomenių renginiuose, ketvirtoje dalyje apžvelgiami prietarai ir pasakymai apie alaus gamybą, vaišių dainos edukaciniuose užsiėmimuose, bendruomenių susiėjimuose. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad senoji aludarystė Pasvalio krašte nyksta. Aludarių, gaminančių pagal senąjį receptą praktiškai neliko. Senosios aludarystės žinia fragmentiškai skleidžiama turizmo, edukacijų, ekskursijų ir organizuojamų bendruomeninių renginių pagalba.
This master’s thesis explores the topic of the connections between brewing traditions and modernity in the Pasvalys region. The object of the research is homemade beer and brewing traditions in the Pasvalys area, both past and present, discussing the beer production process and consumption practices within communities. The study poses the following research question: why is it important to preserve the old beer brewing tradition while popularizing it in a modern way through educational activities, tours, and community events? The aim of the thesis is to analyze and compare information about the brewing traditions in the Pasvalys region, the beer production process, brewing methods, tools and materials used, and the ways beer is consumed in communities. The objectives of the research are: to describe general information about the brewers of the Pasvalys region and their craft, highlighting attitudes toward the continuation and transformation of this activity; to discuss the folklore of the brewers—feast songs, superstitions/sayings about a good brewer, and the occasions for brewing beer; to examine the trends in the transmission of brewing traditions; and to analyze and present information about cultural activities that commemorate beer traditions in the Pasvalys region—through educational events, tours, and community gatherings. The empirical data was collected through semi-structured interviews with 8 informants—people from the Pasvalys region, known as brewers in the past and present. The thesis consists of four main sections: the first discusses the development of brewing in Northern Lithuania, the impact of the Soviet era on brewing, and the prevailing trends after the restoration of independence in 1990; the second covers the beer production process—tools, locations, materials, and stages of production; the third analyzes educational events and tours organized in small breweries and community events; the fourth reviews superstitions and sayings about beer brewing, as well as feast songs featured in educational sessions and community gatherings. The research findings reveal that traditional brewing in the Pasvalys region is in decline. Brewers using old recipes have nearly disappeared. The heritage of traditional brewing is only fragmentarily passed on through tourism, educational programs, tours, and organized community events.