Maisto priedai

  • Dalyko kodas: AFŽMB026
  • Dalyko grupė: C
  • Apimtis ECTS kreditais: 4
  • Pavadinimas anglų kalba: Food additives
  • Dalykas atestuotas: 2018-08-28
  • Atestacija galioja iki: 2020 09
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    doc. dr. Aurelija Paulauskienė

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Kursas skirtas suteikti studentams žinių apie tarptautinę maisto priedų kodavimo sistemą, maisto priedų paskirtį, jų naudojimo reglamentavimą, naudojimą maisto produktų gamyboje. Suteikti žinių apie klasikinius prieskonius ir pagardus.

Dalyko anotacija užsienio kalba

The course is designed to provide students with knowledge of the international coding system for food additives, the purpose of food additives and regulation of their use. Provide knowledge of classic spices and seasonings.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

Studentai turi būti išklausę: Neorganinės ir analizinės, Organinės chemijos, Bendrosios mikrobiologijos dalykus.

Dalyko studijų rezultatai

1. Apibūdins maisto žaliavų gamybos, apdorojimo, gedimo bei irimo procesus, šių procesų analizės bei kontrolės metodus, jų įtaką kokybei ir saugai: apibūdina maisto priedus, apsaugančius produktus nuo gedimo; žino maisto priedų naudojimo galimybes, jų įtaką maisto produktų kokybei ir saugai; parenka maisto priedų analizės metodus.
2. Suvoks maisto žaliavų kokybės ir mitybos įtaką žmogaus gyvenimo kokybei: vertina maisto priedų naudojimo reikalingumą, stiprinant produktų saugą; suvokia maisto priedų įtaką žmogaus organizmui; geba analizuoti maisto priedų vartojimą reglamentuojančius dokumentus.

Dalyko turinys

1. Maisto priedų apibūdinimas, atsiradimo motyvai, naudojimo reglamentavimas.
2. Mitybiniai priedai.
3. Produktų laikymo trukmę ilginantys priedai: antioksidantai, konservantai.
4. Skonio ir aromato priedai: kvapiosios, skonį stiprinančios medžiagos, saldikliai.
5. Išvaizdą gerinančios (maisto dažikliai, balinančios, spalvą koreguojančios), konsistenciją keičiančios ir palaikančios (emulsikliai, stabilizatoriai, tirštikliai, skaidrikliai ir kt.) medžiagos.
6. Rūgštinančios ir rūgštingumą koreguojančios medžiagos.
7. Klasikiniai prieskoniai: sėkliniai, vaisiniai, žiediniai, lapiniai, žieviniai, šakniniai.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos (P) 24 val.
Pratybos 6 val.
Laboratoriniai darbai (L) 11 val.
Savarankiškas darbas 63 val.
Žinių patikrinimas (kontroliniai darbai, egzaminas) 3 val.
Iš viso 107 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Laboratorinių darbų gynimas sudaro 20 %, kontrolinis darbas 30 %, galutinių žinių įvertinimas egzamino metu 50 %.

Literatūra

1. Gruzdienė D. Maisto priedai. Kaunas: Technologija, 2008, 77 p.
2. Antioxidants in Food: Practical Applications, edited by Jan Pokorny, Nedyalka Yanishlieva, Michael Gordon. CRC Press, 2008, 380 p.
3. Knieriemen H. E numeriai: visi maisto priedai. Vilnius: Algarvė, 2005, 63 p.
4. Higienos normos ir kiti teisės aktai, reglamentuojantys maisto priedų naudojimą Lietuvoje.

Papildoma literatūra
1. Antioxidant Food Supplement in Human Health edited by Lester Packer, Midori Hiramatsu, Toshikazu Yoshikawa. Academic Press, 1999, 511p.
2. Compendium of Food Additive Specifications: 71st meeting 2009. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Rome: FAO, 2009, 120 p.
3. Compendium of Food Additive Specifications: 69st meeting 2008. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Rome: FAO, 2008, 141 p.