Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/91960
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Simanavičius, Lukas;Viršilė, Akvilė
Title: Šviesos intensyvumo ir spektro įtaka nitratų ir askorbo rūgšties kaitai salotose
Other Title: Influence of light intensity and spectrum on nitrate and ascorbic acid metabolism in lettuce
Is part of: Sodininkystė ir daržininkystė. , T. 37 (1-2) (2018)
Extent: p. 33-45
Date: 2018
Keywords: askorbo rūgštis;chlorofilų indeksas;Lactuca sativa;LED;nitratai;ascorbic acid;chlorophyll index;Lactuca sativa;LED;nitrates
Abstract: Šiuo tyrimu siekta įvertinti šviesą emituojančių diodų (LED) fotonų srauto tankio ir spektrinės sudėties įtaką nitratų, askorbo rūgšties kiekiams ir chlorofilo indekso kaitai žalialapėse ‘Lobjoits Green Cos’ ir raudonlapėse ‘Red Cos’ sėjamosiose salotose (Lactuca sativa L.), išaugintose kontroliuojamos aplinkos sąlygomis. Augalams apšviesti naudoti LED šviestuvai, sudaryti iš raudonos 640 ir 660 nm, mėlynos 455 nm ir tolimosios raudonos 731 nm LED šviesos. Tirtas 100, 200, 300, 400 ir 500 μmol m-2s-1 šviesos fotonų srauto tankių efektas ir spektrinės sudėties poveikis salotoms. Išnagrinėtas raudonos 660 nm šviesos poveikis ir jos deriniai su raudona 640 nm, mėlyna 455 nm ir tolimąja raudona 731 nm šviesa. Nustatyta, kad tiek apšvietimo spektras ir srautas, tiek augalo genotipas ir šių faktorių bendra sąveikia lemia sukauptą nitratų ir askorbo rūgšties kiekį salotose. Apšvietimo sąlygoms jautresnė žalialapė salota. Didžiausi askorbo rūgšties kiekiai ir mažiausi nitratų kiekiai nustatyti esant salotoms palankiam 200–300 μmol m-2s-1 fotonų srauto tankiui bei raudonos ir mėlynos LED šviesos deriniams apšvietimo spektre. Nors bendras kaitos pobūdis panašus, patikimo koreliacinio ryšio tarp askorbo rūgšties ir nitratų kiekio žalialapėse ir raudonlapėse salotose nenustatyta
The aim of this study was to evaluate the effect of light-emitting diode (LED) photosynthetic photon flux density and spectral composition on nitrate, ascorbic acid contents and chlorophyll index in green-leaf lettuce (Lactuca sativa L. ‘Lojobits Green Cos’) and red-leaf lettuce (Lactuca sativa L. ‘Red Cos’), grown under controlled environmental conditions. LED luminaires, used for plant lightning consisted of red 640, 660 nm, blue 455 nm, and far-red 731 nm LED’s. The effect of 100, 200, 300, 400 and 500 μmol m-2s-1 photon flux densities was evaluated, as well as the effect of spectral composition. The effect of sole red 660 nm light compared to its combinations with red 640, blue 445 and far red 731 nm LEDs. It was determined, that both light intensity, lighting spectrum and plant genotype, as well as their interaction has significant effect on nitrate and ascorbic acid contents. Light parameters had the more pronounced effect on green leaf lettuce. The highest amount of ascorbic acid and lowest of nitrates was determined in lettuce, cultivated under optimal, 200 - 300 μmol m-2s-1 photon flux density and combination of red and blue LEDs. Although the trend of dynamics of nitrate and ascorbic acid in lettuces looks similar, no significant correlations between their contents in green and red leaf lettuce was not determined
Internet: http://www.lsdi.lt/straipsniai/37-1ir2/37vol12Simanavicius.pdf
Affiliation(s): Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialas Sodininkystės ir daržininkystės institutas
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.53 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

60
checked on Mar 30, 2020

Download(s)

8
checked on Mar 30, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.