Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/86512
Options
The influence of the sample preparation of carrots (Daucus carota L. Neptun) on the antioxidant activity and phenolic compounds
Type of publication
Straipsnis Master Journal List / Article in Master Journal List (S2)
Author(s)
LT | ||
LT | ||
Karklelienė, Rasa | Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialas Sodininkystės ir daržininkystės institutas | LT |
Title
The influence of the sample preparation of carrots (Daucus carota L. Neptun) on the antioxidant activity and phenolic compounds
Is part of
Biologija. Vilnius : Lietuvos mokslų akademijos leidykla., 2013, Vol. 59, Nr. 2
Date Issued
Date Issued |
---|
2013 |
Publisher
Vilnius : Lietuvos mokslų akademijos leidykla
Is Referenced by
Extent
p. 187-194
Field of Science
Abstract
The growing demand for organic food in the world requires the assessment of the value aspects of food quality, its safety, nutritional content and biological-physiological process. Fruits and vegetables are good sources of natural antioxidants containing many different antioxidant components. These antioxidants include carotenoids, vitamins, phenolic compounds, flavonoids, dietary glutathione and endogenous metabolites which have been shown to function as singlet and triplet oxygen quenchers, free radical scavengers, peroxide decomposers, enzyme inhibitors, and synergists. Phenolic compounds are found in most fruits and vegetables (Zhang, Hamauzu, 2005). Carrots and their fresh produce (shredded carrots, sliced carrots and carrot juice) may protect humans against certain types of cancer and cardiovascular diseases (Krinsky, Johmson, 2005). Carrots contain mainly hydroxycinnamic acids and derivatives. Among them, chlorogenic acid is a major hydroxycinnamic acid, representing from 42.2% to 61.8% of total phenolic compounds (Wang et al., 2006). In addition to the above mentioned compounds found in natural foods, vitamins C and E, beta-carotene and tocopherol are known to possess antioxidant potential. The aim of the research was to determine the total antioxidant activity and phenolic compounds which operate as free radical scavengers, peroxide decomposers, enzyme inhibitors and synergists. Carrot breed Neptun was obtained from Lithuanian Institute of Horticulture. Correlations between antioxidant activity and phenolic compounds were determined by using three drying methods (carrots were sliced and dried in desiccator at +40 °C and lyophilised under vacuum conditions (freezedried) by –72 °C for sample preparation. Antioxidant activity was determined by using DPPH radicals spectrophotometrically.<...>
Skirtingomis ekstrakcijos sąlygomis – derinant sausos masės kiekį ir tirpiklio procentinį santykį, atliekant reakcijas su laisvuoju radikalu DPPH bei matuojant spektrofotometriškai ties 515 nm bangos ilgiu – siekta nustatyti antioksidacinį ‘Neptun’ morkų veislės aktyvumą. Šioje morkų veislėje rasti fenolinių junginių kiekiai svyravo tarp 0,07 ir 0,31 mg/ml metanolio ekstrakto ir tarp 1,51 ir 7,1 mg/g sausos morkų masės pagal galo rūgšties ekvivalentus (Folin- Ciocalteu modifikuotas metodas). Didžiausias antioksidacinis aktyvumas – 82 % nustatytas sukapotų ir vaisių džiovyklėje išdžiovintų morkų, kai 0,5 g sausos morkų žaliavos ekstrahuota 75 % metanoliu. Mažiausias aktyvumas – apie 8 % gautas ekstrahuojant 0,25 g sausos morkų žaliavos 100 % metanolio tirpikliu. Išmatavus antioksidacinio aktyvumo kaitą laiko atžvilgiu kas 15min., reikšmingi skirtumai gauti iki 45min. taikant 100 % metanolio ekstrakciją 0,5 g kapotai sausai medžiagai (p > 0,05). Su 75 % metanolio ekstrakcija gauti skirtumai nereikšmingi laiko atžvilgiu. 0,5 g kapotose morkose, džiovintose vaisių džiovyklėje, pasiekus 80 % aktyvumą, reakcija pasiekdavo pusiausvyrą. Džiovinimo poveikis antioksidaciniam aktyvumui buvo nedidelis (p > 0,05), bet reikšmingas bendram fenolinių junginių kiekiui (p < 0,05).
Type of document
type::text::journal::journal article::research article
Language
Anglų / English (en)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)