Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/85300
Type of publication: research article
Field of Science: Mechanikos inžinerija / Mechanical Engineering (T009)
Author(s): Pupinis, Gediminas;Steponaitis, Vytautas
Title: Šiaudų pjaustinio ilgio įtaka presavimui bei briketų išsilaikymui
Other Title: Influence of chopping lenght of straws upon pressing and persistence of briquettes
Is part of: Žemės ūkio inžinerija. , [T.] 38, Nr. 2 (2006)
Extent: p. 42-51
Date: 2006
Keywords: Šiaudai;Slėgio jėga;Briketai;Tankis;Pjaustinio ilgis;Briketų plėtimasis;Straws;Pressing power;Briquettes;Density;Length of chaff;Expansion of briquettes
Abstract: Pagal specialistų ir ekspertų vertinimus panaudodami visus vietinius energijos išteklius, galėtume užpildyti iki 12  šalies kuro balanso. Taip pat sumažėtų CO2 ir SO2 emisija į atmosferą, efektyviau galėtume išnaudoti mažiau derlingas žemes bei jau esančius energetinius resursus – pjuvenas, šiaudus. Šias medžiagas, kad būtų patogiau vartoti, prieš kūrenant reikia supresuoti. Presuojant šiaudus į briketus jų presavimui didelę įtaką turi šiaudų smulkumas. Tyrinėtos 15 mm smulkumo frakcijos. Šiaudų drėgnis siekė 11; 12,5; 14 %. Nagrinėtos briketų stabilumo galimybės saugojimo metu. Šiaudai presuoti 80-180 N/mm2 jėga. Po supresavimo 15 mm smulkintų šiaudų tankis buvo nuo 0,87 t/m3 iki 0,9 t/m3 esant 80 N/mm2 slėgio jėgai. Intensyviausiai šiaudų briketai plėtėsi per pirmąsias 12 valandų. Sparčiausiai kito smulkintų šiaudų briketai, kurių frakcija >15 mm
According the evaluations of specialists and experts applying all local energy resources it is possible to fill up to 12 % of the whole fuel balance in the country. As a result the emission of CO2 and SO2 would reduce, the lesser fertile land and it’s energetic resources (sawdust, straw) could be used more effective way. In order to use these materials in more handy way, before burning it should be pressed. Chopping of straws had great influence upon pressing them into briquettes. Chopping fractions of 15 mm were investigated. Moisture of straws was up to 10; 12.5; 14 %. Abilities of briquettes to stay stable during storage were investigated as well. Straws were pressed by 80-180 N/mm2 power. After pressing the density of 15 mm length – from 0.87 t/m3 up to 0.9 t/m3 at 80 N/mm2 pressing power. The intensive expansion of straw briquettes is during first 12 hours. The fastest change was of chopped straw briquettes, fraction of which was >15 mm
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/85300
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.61 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

36
checked on Dec 11, 2019

Download(s)

6
checked on Dec 11, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.